點可以一個月內學到打速成?有無心得

381 回覆
19 Like 156 Dislike
全中
當年打信長
要快 單上單中

又要夾人又要屌人
我諗認真睇住個表學
Keep住用一星期識左8成

但到依加都係識8成
有d字咁多年都唔識打
一定係你媽咪陀b嗰陣已經係咁讀速成碼
當年好多online game 冇睇過個拆字表
玩玩下慢慢摸索就識打字(跑online)
如果我唔識打又無online game可能學一個月都未必識
又係
如果冇機打咁學好枯燥
為左aco,用左兩星期學盲打加倉頡,我覺得唔洗記字位方便好多
打online game 我以前都係咁樣學
一個月都會打得好慢
但日日都用一個月係學到速成D字構造
而且速成多數要利用輔助字
即係你打一個字佢會配多個字比你變成詞
減少打字數量 呢樣野係電話上面 各種語言都係變成速度咁會出輔助字
lm
玩msn
比你估到tim
直接學倉頡算啦
以前打online game要同人互屌 的起心肝用左一個星期左右記哂d字入腦
依家好多年輕人都已經唔會用速成 唔好話速成 倉頡都冇
公司呢排黎左2個新仔 打字用語音輸入法
佢地要用電話語音比自己whatsapp 再向電腦開web whatsapp再copy句野
睇到都頭痛
我又有次去見工 test我打字 我都唔記得打左幾多隻字 佢竟然走黎問我點解可以打咁快 唔通我同佢講我細細個學黎同人嘈交互屌咩 都痴撚線真係
尸口中月
人弓火
十大心
田卜戈
以前用開九方,因為好多電腦都無,為咗方便去學速成

果時真係望住個表幾日已經可以打到8-9成字

過多個禮拜已經背到哂啲碼

呢家已經係肉體記憶去打字

利申呢家電話都係用筆劃輸入
自己學嗰陣都唔記得幾耐學得舒服,就算都依家有時有啲字都要手寫,
但係當初學嗰陣,可以記吓自己經常用嘅字係咩碼,又記吓啲碼通常係配咩部分,打吓打吓就上手
ACO
日日打 打得多就識 個陣初學成日問朋友點打 再寫低
慢慢記埋d拆碼 再做鍵盤戰士 包你打到曉飛
當年學倉頡用左一日就去見工
用幾個鐘記晒D位置 & patterns
根住玩 windows 隻倉頡 game
有D字跌落黎,要係字跌到底之前打走佢
跑有定語 勁舞團先係煉獄
唔識拆定記唔到變形字
打拼音輸入法,一分鐘100字以上
上連登打得多屌你老母就好快識
唔洗一個月肯定識
建議直接學倉頡

利申,用緊速成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞