點可以一個月內學到打速成?有無心得

381 回覆
19 Like 156 Dislike
成班扮撚曬老屎忽打左十鳩幾年,講閪
喺連登打故
迫自己用速成打
用速成覆post

頭十日對住表打
之後二十日唔望表
同埋唔好用關聯字
好快上手
背書背書背書
然後用黎打whatsapp果d,唔好拎黎打文住
之後常用字就會train到,夠你日常用
細個小學電腦堂教都係死記爛背
之後玩icq msn online game自自然然就熟左
同廣東話一樣 你問我點學我都唔知
細個靠打機學識打速成仲記得係LFO
日日去農場同人傾計玩遊戲
Sb 3 先岩
我都係大大下先自學速成打打下就熟
Down個勁舞/跑online溝女
一星期學識
速成其實幾日就 學到
都係背下啲部首
每隻字打頭尾好簡單
係一開始會慢啲揾字
佢話唔知點解佢見人地打字好似好慢咁
我先知道 佢愈黎愈快
係wo 漏左space
原來咁多人都係玩跑online學識
我以前上堂學完都唔識
玩咗跑就即刻識咗
咁先慢
啲字次次走曬位
後生時用快快樂樂學倉頡去學,兩個星期內日操兩個鐘必學識,依家呢類軟件唔知仲有冇。
速成太慢,學識倉頡你就只會用速成嚟搵唔識嘅字多過日常用。
諗返我以前係Cso 啲屍場追住啲人嚟屌學返嚟
有冇必要一個月呢?
之前隔離都係用左14日就學識了
之後愈打愈多 慢慢就熟啦~
五色學倉頡

速成唔駛學,有d字我永世唔記得第二個碼,e.g. 黐,我先打速成。 大部份字我覺得倉頡會快少少,因為唔駛揀。

以前d人(即係我),用一個鐘睇完基本原理,就攞份報紙嚟打。

頭幾日係好慢,講緊一分鐘出唔到一個字。一星期後基本上ok,唔駛一個月咁耐。

Windows建議用以下呢個,勁好用,關連詞想點customize都得,又可以set死佢行三代或者五代,真係可以打到好快。
https://www.chinesecj.com/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=195320

邊打邊學,好快進步。
記到個碼表半熟就搵新聞翻打 使乜軟件
上連登鳩up多就做到高手
上時事台扮下假膠好快有人同你互屌
最後只會變了課長。
背熟個碼表慢慢打
中學時用左幾日時間學速成
用左十幾年突然屎忽痕想學倉頡
想再打快同唔使搵字
用 5色學倉頡 app 玩左一星期基本學晒
電話keyboard 轉晒倉頡迫自己打
一兩月後自然就熟手

btw 你嘥時間問咁多點記位
不如開波練啦
得嗰廿幾個字碼都係死記冇捷徑㗎啦
學咗筆劃 點會好難學速成
睇咗拆字表先
速成咁易學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞