點可以一個月內學到打速成?有無心得

381 回覆
19 Like 156 Dislike
有咩好表示on9仔
屌,返左小學咁
小學嗰時d同學就會講d粗口速成碼出嚟
日日打一篇新聞
個零月就夠過aco打字test
打信長 屌人老母屌足一星期就學識 一開始連個魔水個水字都要搵點打 依家唔洗望都打到8成字
當年小學雞去網吧打online game 一個月唔洗已經識打速成 為左同人地鬥屌
下載LOL英雄聯盟
入驚第一句打: 死台狗
之後你會為咗互相嘴炮你就識打字
每日打一篇新聞
幾日就學識
N年前有隻叫 倉頡快槍手 , 玩完提升好多.

射把遊戲, 練拆字碼位置, 熟咗唔洗睇鍵盤搵字, 幫助好大. 之後再練句子.
仲有隻英打快槍手 , 練英文字位置, 短時間進步.
除咗射把, 仲有西部牛仔單挑, 鬥快開槍

打字 GAME 令我諗起 typing of the dead
樓主 認真答你
我都係6月左右開始學 唔算日日認真練
依家叫做Handle到一般工作 但打得唔快 仲儲緊啲肌肉記憶
我覺得最緊要係一開始印個碼表出來睇 因為有啲碼係你唔知點解係咁
之後最好搵一種逼你自己or有興趣去打字既活動 我果陣就係去睇人直播係chat room打字
另外我覺得手機好練好多之後我再習慣返電腦 呢樣野就睇你習慣
而呢段野都係用手機速成打出嚟 希望你都快啲學識
小四已經識
其實我拆字都識識地
係keyboard 搵個碼比較難
要搵好耐
認真答你,用五色學倉頡
打得多就會有muscle memory
當年啲小學教九方真係害人不淺
是但搵隻GAME日日上去同大陸仔鬥屌
正常倉頡第一日睇rule,第二日試,第三日唔睇提示搵遍文嚟照住打已經打到8成常用字

學速成就難啲,因為要一知半解迫自己淨係睇頭尾
濕哂啦小妹
比較難
一星期都可以學識倉頡
我多年前係是但搵本中文書打,打咗7日,每日10小時,大約打咗10萬字
之後水平大約每分鐘打到80字

打得多隻手自己會記得啲位
真係靠肯打同記下
當你只可以用速成黎同人傾計,好難唔迫住上手
以前係打機要嘈交學識
起初人地屌撚到我第六句我仲打緊第一句
之後好快就學識左
速成兩隻字都要學咁耐咩
一日用幾多時間練好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞