其實巴菲特 叫人月供voo真係好岩

262 回覆
626 Like 15 Dislike
咁你認為100萬起步, 每年8%年回報, 10年後總回報係幾多? 我就想跟你學下野
冇 加左係dis同jpm
睇長線架嘛 加埋有其他現金流對沖
而且股災嘅話 除非係玩option 反向槓桿贏錢之外 冚世界都同我一齊炒啦 驚閪咩
月供應該要用Annuity 去計
你個assumption 如果用年供而唔係月供1m,return都起碼4-5m
cant agree more
本太細。。。一日賺多500都心足
我懶無將100萬除開, 假設一野轟落去, 100萬年回報8%放10 年,

https://www.ifec.org.hk/web/tc/tools/calculator-widget/index.page

其實市場上有好多年回報計算機, 就算用 annuity 去計, 放10 年應該無4-5百萬咁多下話
我用apps 計,個apps 叫複利計算,apple app store

長線?一個殞石跌落美國成個消失,仲點長線?變0呀!
Sad
DIS勁廢
AAPL MSFT TSLA呢d
夠殘價又唔怕加
月供嗰1m要放每月儲蓄而唔係本金
人係貪婪的,今日500下次就想1000
我知, 我懶得滯, 無將100萬/12/10 = 8333, 然後再用呢個數去計10年8%, 就咁當佢本金計。
唔會啦,當外快
但發覺都難賺
阿大佬 你自己寫月供100萬呀….
100萬起步轟落去同月供100萬十年係咪兩回事呀….
自膠
仲有 回報我諗一般人都係指純profit
如果你蝕錢 得番80萬
你唔會同人講你回報係80萬嫁ma…
賺緊負利息
或者我理解錯你個post嘅意思

你話VOO YTD -15% ,假如我係月供VOO 40年而今年退休嘅話我應該雞毛鴨血
言下之意,月供VOO係冇用

咁我想問,今年退休嘅人士應該點做?
(我未計S&P 500 1982年大約係120, 今日收市係4155...)
你最後一句其實就係月供VOO嘅重點

私人機構已經無長俸呢樣嘢
強姦金...你退休嗰陣個倉仲係正數嘅話當你贏

要做到幾多歲先可以夠錢退休?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞