其實巴菲特 叫人月供voo真係好岩

262 回覆
626 Like 15 Dislike
你肯定本少既人,90%人都可以靠炒出炒入可以羸到提早退休? 我諗得5%人可以做到

炒出炒入搏下爆升榭會係OK,拎少部分搏下正常,有賺咪扔去VOO/QQQ,但連登似乎講緊既係下下都要ALLIN 炒出炒入加桿杆先係正道
「有錢的人可以投機,沒錢的人不可以投機,根本沒錢的人必須投機」

普通人 一個月 儲得三幾萬 靠個一年幾%既複息 到何年何月先上到岸?
Drawdown同靜靜地赢
屌 一個月儲三萬已經算少
我一個月都只係搵二萬五左右 儲一半左右
等我仲以為自己儲好多
一半ok la
始終多fixed costs
咪理佢,一個月三萬,一年三十六萬都唔失禮啦
你一億身家咪冇用囉
leap call SPY/VOO呢半年都輸唔少
大家覺得VOO定O好啲?
而家接貨?之前輸到pk
成世人打足40年工 我當你一個月平均儲2萬

即係係成個人生只係儲到960萬

但當中你諗下好多人生大事需要用到你啲儲蓄

買樓平平地都去左一半500萬

結婚又用50-100萬 養仔1個都起碼200萬 (已經唔用恒生最近600萬個數字

減減埋埋 都唔係好多錢剩

所以好多人 到退休100萬都拎唔到出嚟

而家人均壽命咁長 退休後仲有廿年要過

開始多病痛 使費好大
人未死 錢又使完 老左最終下場要去執紙皮 做清潔洗廁所 倒垃圾為生
跑羸voo既方法就係 swing trade voo
知唔知如果40年前開始月供voo 宜家退休回報係幾多?
計埋呢半年跌咗 都>600%呀
sp500報
1982-08-13 104
1992-08-14 420
2002-08-09 909
2012-08-03 1391
2022-08-05 4145
假設十年供(月供計太複雜) 假設voo 0息
1982-08-13 104 x25%
1992-08-14 420 x25%
2002-08-09 909 x25%
2012-08-03 1391 x25%
2022-08-05 4145 全數贖回
回報=(4145/706)-1 = 587%
未計40年嚟嘅股息再投資
因為人人都覺得自己有眼光,唔想同其他人一樣跟大市
個個都想要忽然發達
睇唔上VOO
真,要快少少既咪QQQ,長遠都一樣唔會死
個po咁多人讚好 睇黎真係好多短炒撚輸錢
我一開波就月供etf
頂多買下aapl
個Post咁多人推就知大檸樂,連燈仔VOO都唔放過
新手想問下 個10%邊度黎?唔放佢都會有收入?
10%係平均賬面升幅
(e.g 股價100升到110)

另外每年有~1-2% 股息派
即係你預 每年加埋有11%回報到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞