其實巴菲特 叫人月供voo真係好岩

262 回覆
626 Like 15 Dislike
因為想跑贏真係唔係咁易,但又唔甘心乖乖地坐voo 自問同層主一樣
how abt qqq
幾時開始供 呢年玩個股真係輸到仆街
其實唔係話大家唔應該投機
特別係本金少個啲 更加要搏下
重點係要控制注碼 拎小部分玩好了

真係比你贏到錢 最好拎一部分出黎放係voo/qqq/brk到
唔好好似呢到啲ching 下下 all or nth咁

啲身家蒸發個下 唔係個個都承受到
我有留意到一齊升一齊跌,會唔會睇年紀同承受到既max drawdown
你地首先研究下兩隻etf分別追咩指數
而兩隻指數各自喺唔同sector比重如何,有咩股係重疊
簡單d講,qqq波動會強d,搏d,息少VOO
好多科技股唔派息
上年11月左右, 而家港女倉, 輸緊15%, 原來今年做定期先係嬴家 (唔好同我講買put 買熊), 而家仲有半資金, 約50個未決定幾時溝淡
指定答案:
月供VOO
同埋後生仔炒股票諗既唔係60年後穩定增長

佢地要既係幾年暴富最好退休
果日小強係茶記食緊b餐

對面條友同呀強講,日日辛辛苦苦朝9晚5,食埋d垃圾茶記記一餐,凍飲都唔敢加,做人做到咁同條咸魚有咩分別

所以話人最緊要有膽色,先可以改變人生

十年前我都好似你咁,但係一個機會比我學到投資

今時今日,我可以坐係你對面咁成功

後生仔比心機啦,轉頭個飯食完比我呀,我要呀唔該
會唔會有越多人月供 開始越難坐既跡象 btw都已經去返4100
月供voo/qqq就是儲現金既代替品

swing trade voo/qqq就是中線投資其他股票既代替品
阿ching不如你搞好你d數學先出黎鳩up同炒股
我驚你會輸身家
保證都有穩定增長?你講笑?你知唔知股災VOO要全滅?

買左6隻道指成份股(wmt dis jpm aapl intc vz)
6隻都仲係蝕錢
我輸撚咗15皮 依家收心養性供VOO算
ching 點供法, 我想參考下
跟自己收入 月供15%左右
睇到果個月trend係跌緊就去到相對低嘅位先賣
唔好fix死每月同一日買

等錢洗先考慮拎出嚟 如果唔係都一直儲落去
買*
前兩年同今年咁啱係兩個周期嘅交界

點炒都好,如果係輸嘅,證明你無呢個本事用投機賺錢,咁不如乖乖地月供,起碼老有所養

巴老嗰句嘢,擺明就係串緊班無料扮四條嘅自稱炒家實質傻散:「你班蛋散無我咁有料就乖乖地賺市場回報」
呢個真,好多人玩到入左魔成日想一日暴富
AAPL 而家都有160都要蝕錢
你中間冇加貨咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞