終於承認自己是廢物

424 回覆
1080 Like 74 Dislike
啱啊 三大都大把垃圾 咁連三大都入唔到果啲咪更加要認清自己能力
我話非三大冇資格打飛機姐 唔代表三大會有資格
垃圾degree 垃圾U
咁咩人先有資格打飛機,做人已經冇資格打飛機,出黎受苦,無限輪迴
又點呀
點解一定要打飛機? 要靠外在野去打飛機既 其實都係自卑心作崇
人既能力係天生 永遠一直比較只會令自己更辛苦
明白自己定位 改變心態接受現實 先會活得快樂
當你養唔起屋企人,當你養唔起父母,你會點做
錢係萬能既時候,真係無得唔認其他野打飛機
屌你老尾
做運輸啦 有30k
冇人叫你比
你自己比
Degree無揀翻ece嚟讀啦 覺得前景麻麻
不過唔係人人都接受到照顧特殊成人/幼兒 好多人都prefer正教多啲

訓練導師唔洗住啊 不過要翻shift 可能一星期有2,3日都要翻通宵架睇你o唔ok 不過呢份工hea既時候可以好hea 同啲學員睇下戲咁
你係咪害死人?ACO份人工仲慘過比mom 扎親
唔比點知自己社會咩位置
有冇落後,唔知自己需唔需要改進
ACO (助理文書主任)真係性價比之王,等我呢個EO話比你知點解!

1️⃣ 人工低Starting得$15,950
我DLLM啊!宜家非專科Grad咪又係15k到,自己睇下Shitty BU 啲非專科畢業生搵幾多啦,今年有15k都偷笑啦!

2️⃣ 我朋友做2,3年都3,4萬啦!我親戚做5年都4萬啦!出黎捱一捱5年一定過20k啦!
建議政府請呢班人啲Friend同埋親戚做統計專員好過啦!

3️⃣ ACO人生冇突破
ACO師夠穩定,唔計果少量伏位,ACO師夠hea。ACO比你預計到將來(跳pt),又可以升上去CO SCO (Max $57,395),當初你入黎做ACO分分鐘宜家已係CO拎緊43k。身邊大把ACO師返工鑽研炒股,成為股神,正職只係過日晨!
(註:後生有心升果班,其實5-6年已經可以act CO了)

4️⃣ ACO正廢X
當你啲Big 4/工程Fd做6 days,晚晚OT到11pm甚至3am時,你已經去緊Happy Friday,打工仔通病「星期日焦慮感」係咩黎?食得架?出面40尾,50歲啲老野開始比人炒時,鐵飯碗ACO就無風無浪拎緊3/4萬人工同埋政府幫你供比出面多成十幾廿%的公積金!邊個敢郁老Seafood ACO師?嫌命長?當啲老野仲搵緊工Send左百幾份cv都冇人理時,ACO已經喺冷氣下un un腳養生準備退休生活!仲有百幾萬公積金等退休做神仙!到時笑鳩班比人炒的老野仲得!

5️⃣ ACO咁低人工買L到樓
ACO師可以排公務隊拎公屋!拎綠表!當你班Friend終於儲到一百萬首期時,你已經上左公屋!又或者用半價買左居屋,同老婆un un腳晚晚💞 當你班Friend一係抽唔到白表,一係供私人發水滲水樓時,你已經有間好實用的公屋或綠表居屋住。當你班Friend仲供緊樓,每個月比成兩萬幾,你交緊千零蚊租金!已經有閒錢同老婆去下旅行/孝順下父母/Do whatever U want!當你班Friend煩緊十幾萬維修費點比時,你已經係公屋吹緊冷氣幫下仔女鋪入ACO師。公務員綠表公屋配額仲要年年都加,40碎了,連層樓都冇?只能怪自己當初唔入ACO!

6️⃣ ACO係政府最低層
ACO師係主任,有人要管的,CA、OA、二級工人、NCSC、甚至外判!係阿頭!

7️⃣ ACO喺政府入面無地位
ACO師地位比EO仲高,而且精通例假、病假、產假同MA!有個EO話一個ACO師幾句,又請返一星期病假,最後EO自己做返。喺射波方面,我老闆ACO師可以話係無敵!帳面上14日年假 (做10年加多4日),實際每個月請2-3日病假已經幾十日!

結論:ACO係比非專科人既逃生門!係入就快!計年資排公屋做人生勝贏家!#助理文書主任 #ACO
提交時間:2022/8/1 晚上11:23
跟林作賣保險
入7仔買雪糕都淨係敢食維記
連雪糕都唔敢食
每日帶飯飲水
你比得咩?
比完又唔開心又怨天尤人
咁搶口得唔得架
不如你去考懲教,係d犯面前可以攞返d優越感
正常25歲做ACO 30歲都有 point 9啦
真心建議你去考紀律部隊散仔
基本上所有老散都係8年內跳到頂薪
5年內跳到8-10個pt
懲教依家計埋津貼
你入職第一年都差唔多有27k-28k

如果你無家底
呢份工可以保你結到婚+有地方住
40歲前一定有宿舍住

我係你既話
依家就報曬佢
考到再諗做唔做

因為過左30歲
除左popo 會請你之外
你連散仔都無得做

個人建議
因為考下無蝕底
你到時可以揀唔做
但你過多兩年
你連呢條路都無埋
考都唔洗考
破左產都好夠啦,大把人訓醫院
訓醫院都夠好啦,大把人死撚左入棺材
大把大公司真係學歷至上
三大人脈廣闊, 識到個又係同校嘅師兄埋堆上位都容易啲
三大真係高人一等
你冇改錯名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞