終於承認自己是廢物

424 回覆
1080 Like 74 Dislike
揀定一條路勇往直前啦 其實你顧忌啲咩嘢?
又笑9我

真係搵唔返正教
Audit又冇咩經驗
就係話佢當初讀account唔入返account 否則而家最少4皮人工啦
野雞u nursing出黎35k起薪 屌打90%三大科
依家係好難揾正教架啦 你仲要係仔
不過你有冇考慮做特教?係啲特殊院舍到照顧特殊小朋友 月入21k up
今年有Fd ece hd未grad已經揾到
去讀護士啦 東華明愛ou果啲 連allowance35k起薪 又穩到爆炸 改變人生之路

睇開啲,夠錢食飯,得閒可以玩下自己嘅興趣巳經好好。
供求關係

出生率低:需求減少

每年畢業人數多:供應增加

自己唔係最top,好大機會比社會out

8大畢業都做老師

核數

大把人畢業唔做返呢行:供應減少
Cpa firm 大把job. :需求增加

Audit會加多小小人工,失業率低
點解搵唔返?冇咩工?咩幼稚園老師都會炒人㗎咩
邊有咁易,要做特教,點都要做過正教幾年先做得,如果唔係邊有機構肯請你
緊係有啦,冇人生仔,自己縮班 殺校架啦,今年連清潔都唔續約
你估出面世界係LIHKG 咩,個個大學畢業都50000起跳。 大把人有degree,實情係啲老細唔會比咁高人工你。
我想講即使係三大都無資格打飛機啦
三大咪又係同八大同自資三大咪又係普通大學生 都係人一個
出到黎社會工作咪又係睇你人工睇你工作經驗同能力
學歷只係入場劵 唔明連登d人拎個學歷打足一世飛機為乜 為左個虛榮感 優越感 但人工跑輸專科一大截
講真,讀得三大 語言能力一定高(保證),大把工都有得佢見啦。

三大個諗野思維比我地平常人 勁醒太多
呢D就三大既能力
我就係真係普通人
Sor 我講得唔清楚 長期目標可以考慮做特教
短期入住啲特殊院舍到做 照顧特殊小朋友 唔洗教 照顧就得 都係21k up+津貼 有手有腳正常都請好缺人

我自己都係讀幼教出身 身邊極廢既同學都做緊
去到我呢個年齡都起碼30-40K

做警 你18歲做 依家都40K
做護士 20歲。 依家都有40K
做醫療三寶 依家都50K
寫照
做左7年野,當年係呢個起薪仲要shift
做到而家同一間公司2xk
一係考政府,但好難爭贏人
考左4年都唔得
黎緊轉打份風流工出年去英國重刷算
唔好妄自菲薄啦
只要你肯練自己語言能力 你都會打得贏三大架 無必要太過抬高人地 貶低自己
以EO AO為例 無錯 好多都係請三大 因為佢地大多都語言能力高 所以d人標籤左EO AO 只收三大 但非三大都有人因自己語言能力高入到EO AO 所以見任何一份工係睇你個人能力 而非睇你既學歷
公司係請你呢個人 考慮既係你幫唔幫到手 而唔係請你張三大沙紙
咁好既佢地

絲打係讀幼教degree出身?

邊間院舍有請人
爭人錢都好夠喇,大把人破左產
咁中位數以下果d點算
我仲要搵錢少過中三畢業 你話死唔死
窮L,咪姐係講緊我果D
我真係R撚哂頭
你話自己有讀幼教 只要肯做多幾年肯定唔止呢個數

讀會計就更好笑 讀得上會計又會廢得去邊
唔可以咁比較,佢地做藍領係搵多好多
做sales又係,不過人地背後跑數追quota唔會同你講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞