終於承認自己是廢物

424 回覆
1080 Like 74 Dislike
咁係你身邊咁岩個個都有料,又或者夠運姐,又或者有料又夠運,仲未計性格要受得起大風險先行到捷徑

行完捷徑(賭錢/撈偏/呃呃哄哄),最後破產/坐監又或者冇埋條命既人多D,定係成功既人多D?
我ece都係hd grad啊
大埔_智會 我識幾個朋友都做緊
有個係做訓練導師 照顧有特殊需要既成人 無讀過類似既course 無hd degree 人工低啲 16k左右
有個都係訓練導師 都係照顧成人 有hd就起薪都20k以上了
另外佢哋係早1,2年疫情爆發 仲有一年津貼係多到人工double上

而頭先講緊個個 我唔記得exactly係咩職位 但同你一樣hd畢業 完sem4個時有個miss sd個post出嚟話代朋友問 好急請人 然後條友就甘碌左入去做了

你有興趣就快啲去揾下啦
咁你要考慮你自己個未來
肯唔肯為現實低頭
重新開始audit account都唔算遲
而家好缺人 一定會有安定收入
但未必會滿足到你其他嘢

為現實低頭唔係醜
啲人做地盤都唔係為興趣
但養活到一家人

老實講句 你要學識點做嘢穩陣啲
睇你講嘢 我係你上司都唔敢畀重要嘢你孭飛
又真係幾廢,如果你要搵多D錢要擺底你既學歷面子, 大學生咁多,唔明你點解可以拎黎打飛機你話你港大都話可以J下,你肯擺底面子,大把工Over 3萬啦。
半桶水實力,有咩大作為

幼教依家失失地業,做唔返正教=助教13K

會計又係唔入big 4 最多30K一世

40歲都唔知可唔可以結婚生仔
30k比你依加差?
咩工over 3萬
絲打有冇讀過ECE degree?
咁正既又真係幾定心丸我仲以為做幼教已經要失業

訓練導師係咪要入去院舍住先得
多謝絲打
多謝巴打
師兄講得幾有道理,為現實低頭唔係咩醜事。為左養活一家人
做人其實最緊要養活到一家人
師兄幾大 報邊科
一定好過我依家既
最廢嘅地方係覺得自己廢仲要上連登等人安慰你。
邊D工有30K,有既話幫佢奶鞋底
現實上 邊有可能咁樣講

同你班FD講,我搵得17K,我係垃圾黎
5年前左右 3K躺平左7年左右
好重要一樣野係你要知道邊份工嘅potential夠高
即係有D工擺明就係發唔到圍 舉個例做admin 呢D位好難搵到高人工 就算做幾十年都係咁
咁而家你要首先搵到一行你做到又可以有機會發圍嘅工作先
然後再諗下條路應該點樣行

你開呢D post都唔係第一次 但仍然係咁嘅情況
要諗下問題出喺邊 廢唔係理由
你要有改變自己嘅決心 要用腦諗
you can do it bro

利申: 正能量師
黑警就話唔考姐, 咩海關, 入境諗諗佢囉...唔係連D中5仔 都考到你唔得掛?
我31歲都18k你大拿拿搵成17k學咩人叫春
其實um
錢同工作都唔重要
反而做正直嘅人先重要

你為錢做警察算啦
咁快加咗2k?
唉,巴打,我28歲負債累累,好痛苦搵得果22k,入不敷支
樓主 好心你的起心肝捱下啦
成日諗住做爽工 咪永遠冇發達
如果你之前正正經經捱掂份audit
依家最少都廿K啦
點解會負責賭錢嗎
股票,差緊街數130k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞