終於承認自己是廢物

424 回覆
1080 Like 74 Dislike
呢啲叫走捷徑咩
你唔好成日睇連登啲人屌保險地產又乜又乜啦

呢啲真係要搵到錢都真係要好叻
只不過叻未必係叻在辦事能力上

我比你開床單 都要有人肯開比你
你keep得差少少都冇單開啦

正正經經跑數 你唔識人 會跑到數咩?
你估做世界仔好容易

力不到 不為財 係真理黎
就算買股票贏錢 都唔係-6碌番黎
不如你講下人地點走捷徑
差130K 1年後還得哂 好少姐。當交下學費
下次就醒目
學下梁建輝
為呢個社會留最後嘅貢獻
轉行啦
Degree 又點? 搵得多啲咩?sorry 你未認清哩個社會小朋友 btw 淨係識怨冇用 17K你就想養父母?比家用就得
捱多幾年搏升職 搞好自己條路先啦 當下未搞掂就係到愁未來
What the fuck are you doing?
廢物都是有用,因為大雄在最級最尾,所以先有最級第一... 錯啦!,細分析學科分數,美術勝過好多人,lesson learn後要勝過自己,5% 增長..再10% 增長. 運作,學習,活得好,父母已經OK啦!
認清自己係好事嚟。
樓主做邊行?
本身想安慰 但原來真係好廢
香港係競爭社會,唔好逃避同呃自己
一入頂薪可以嗎?
讀 Account 至單止唔做 Account, 仲話連 office 工都話唔適合?咁你想點?

所有 office 工都鬥爭勁? 你乜嘢職級,鬥爭幾時到你玩呀?

你唔知香港做幼師乜嘢環境嘅咩?
40先係事業頂峰喎
未死都唔係終點
大把人中老年先至唔覺意搵到發跡機會
際遇真係講唔埋
Ptsd
AL兩條C以上直入LU ACCT正正常常big 4做緊M grade啦下話

AL年代CU、LU ACCT grad冇乜分別
為錢其實可以做好多野
因為當初讀書揀唔到幼教,揀會計。出到黎畢業發覺返唔到轉頭。讀讀下發覺唔鐘意,但都返唔到轉頭了

出黎做打野咩級都會鬥爭。連junior都係

點會唔知幼兒出生率低
我驚我40都未享受過高潮
29歳其實未算好老啦 只求錢就係時候轉行
唔係既話就改變心態 唔係一定搵得錢多先至叫成功同開心
好在有你d垃圾墊底
有時諗自己幾差,原來仲有人差過自己
吊你
老了老了,已經中年了
已定型了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞