MSI 冚家不得好死

173 回覆
11 Like 55 Dislike
拎咗去整第三次,如果今次都唔得我轉做全職反MSI打手
人哋個brand本來都唔係專門做電腦出身而係賣硬件,買Dell Alienware好好多
屌咪gf換外殼
本來諗住玩下lol, overwatch唔洗咁勁先買部,屌你我部十年desktop都好佢部垃圾
*過
MSI 冚家不得好死
https://lih.kg/bptQcrV
#43 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
比條片佢睇叫佢哋換ssd,要同原本條唔同牌子
買MSI Laptop 只可以買GT/GE/GP三個系列,其他一係散熱廢,一係就用用下唔知死邊樣

聽聞係低階過GP既機就已經係底板都用Cheap 料,好易死同有暗病。

MSI好神奇,除左以上三款係靚料外,其他質素仲差過Lenovo 同DELL廠

師兄,下次小心D,雖有做多D功課🥲

利申:用緊兩部GP76
唔會再買laptop,反正我發覺laptop好難有齊自己想要嘅specs
有friend 部msi 過左2年保養即刻燒底板
等睇update
如果唔得
建議backup 要留嘅嘢同msi 控制風扇嘅軟件
之後Clean install windows
Clean install過好多次
LAPTOP堅有D問題, Monitor個鉸好易壞, 我得兩部MSI兩部都係壞依個位, 最最最ON9係仲會影響埋個Monitor所以轉曬會
有無事過test memory ?
https://walker-a.com/archives/5037
Windows 10 內建的記憶體檢查工具 Memory Diagnostics Tool
Memory Diagnostic Tool我每次test都話detected hardware issues,就算換咗次RAM都一樣
個Moon暫時未有事

暗病難防
但係
其實laptop 都重係一個好選擇嚟…
寸土尺金嘅香港
laptop 好慳位又方便周圍帶
帶上飛機都okay
只係買之前要做吓功課先
問吓買唔買得過…
經銷委會退款成功
睇下第三次整點先
漢科啲機好似好啲
我新買DAY 1 都有問題,無為意, 之後放埋一邊,一星期後先拎出來用,又係咁, 開唔到機要強關再開
以為都係1次半次, 點知次次都係, 拎去維修放低2星期後先話要返廠, 但廠停工未知幾時開,我就怒屌佢地, 最終成功全數退款
睇完師兄咁講,我都要諗定再一次買Laptop 係淘仔淘部淨機+水冷算

依家淘仔藍天機有埋水冷,散熱好過依家風冷好多。

只係有D麻煩
我買咗幾個月仲有冇機會?
你買部咁平仲想點,我用過3部msi部部都起碼用到3年以上,呢部用左大半年仲係keep到好快
WTF,我買平嘅所以唔夠幾個月壞係應該,用都用唔到係應該 你話平所以performance 有問題我都仲可以接受,依加直頭用唔到呀屌
香港代理商任何品牌都係
最鍾意向原廠收d 有問題野返黎當正常賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞