Reference Letter其實重唔重要?

103 回覆
3 Like 222 Dislike
你估班HR 真係好撚鍾意番工咩,邊會睇你張reference letter. 見你人工岩budget 就一尻掉比經理啦。
我個人打工就不嬲睇錢
打工要咁愉快做乜 打工本身就唔愉快
你想愉快就唔好打工

不過你呢我就建議搵份hea啲開心啲
人工低啲唔緊要 反正你搵多啲我都冇份

睇返呢條友有冇作work exp咋
點解大家ref letter咁唔同,點解會有讚到上天呢啲野做過幾間大公司,ref letter都係大同小異

個人資料 + title + employment period,最多加句hope everying goes well

答返樓主問題,重點唔係封ref letter,而係同舊公司關係,大公司/公營機構ref check都會直接問你舊公司,甚至出信俾舊公司填你既表現。當然,如果只係做低層/小公司都可以唔使理
讚到上天都走姐係養唔熟啦
任你講架姐
你就算無,人地HR 都可以 send email ref check
問埋你 performance 一樣會知
你呢張係employment proof
Reference letter 係上司寫 通常會讚
負責得請人都會信自己judgement多過其他人架啦
有封信只係代表有人肯幫你寫
+ resign on your own accord
邊個講 都係睇工種同咩位
答左推薦信既人 都係未轉過工

離職證明先係正路
你下份工個Hr會問你有咩證明你做過呢份工
你拎份合約出來 又會話未寫最新人工
未到最新職位
又會質你無寫做到幾時
你個人都同幾戇鳩
兩個求職者 兩個條件都係垃圾 一個有封信
咁有封信都唔一定有工
咁咪代表其實有工嘅條件唔在於封信
所以其他條件先係重要個個

Btw你個argument可以用係其他條件
例如:樣靚 性別 種族 (which is唔係工作能力)
其實呢幾句真係好冇意義
根本絕大多數人都係中中挺挺
唔係好勁
又唔算好廢
所以先會有咁多呢d ref letter 之類去區分一下
信你既傻閪真係會仆街
不過咁都信得既
仆街亦係抵死
其實你呢個問題係問得岩
但成班傻閪不停咁駁嘴
就為左想否定呢d 咁基本咁常識既野

你話條件一樣
佢就話「interview 好d 果個」
「平d 果個」
「大波d 果個」
成班都唔撚識字定係靠駁嘴高潮
In 完個老細鐘意你既,有冇都不成問題
你句野都幾廢
大多數 in 完都係普普通通架啦
冇話特別鍾意
亦唔會特別唔鍾意
又或好幾個都 ok 鍾意亦好平常
到時人地有 ref letter 你冇
冇左個 offer 你賠俾人?
我都有兩劑做唔夠三個月走人,冇reference latter,見完工有offer,人工照加
小型公司就理閪佢啦
你呢張係employment proof
Reference letter 係上司個人名義寫 通常會讚
成個post起碼過半人以為employment proof = reference letter
樓主上一間公司西,唔俾ref letter佢都冇法架,我都試過啦,佢要玩九你你點求都唔俾你架啦,咁你咪下次面試前做多D功課囉
啲ref letter全部舊公司出俾我,新公司要求睇,亦從來無人講過:喂,你呢封唔係reference letter。

信你=全世界hr都錯,咁信唔信你好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞