Reference Letter其實重唔重要?

103 回覆
3 Like 222 Dislike
第一份工做左10個月就因為公司問題解約

之後問佢拎話唔寫比我

想問下之後其實見工,多唔多睇呢封信
你有料/有後台啲公司爭住請

冇料先介意埋啲濕碎野
再俾垃圾hr嫌依樣嫌嗰樣
唔寫咪好 寫左講臭你添
解約 邊會有ref letter
佢ref check 你都gg
有employment proof就夠
Reference letter呢樣野真係on99
我同前公司合作愉快我仲轉乜撚野工
真係睇咩公司 大公司咪一定要 冇咪要解釋 補合約同糧單
唔該晒咁多位ching嘅解答
補充番我果道係一間小型轉做SocialService嘅公司
有而又讚你既好有用
但無多數公司都唔會特登問你
唔重要
最重要係employment proof
兩個求職者,我當條件一樣,一個人有封信前僱主讚到上天,另一個無,你係 HR 請邊個?
轉幾份工都冇試過比ref letter
正常都只係要proof of work證明你真係係某間公司做過, 之後都係睇interview.
除非寫你封ref letter係業界猛人或者識新公司個老細, 否則你係老細你都唔會點理la
我而家呢份工要比termination sheet of former employer
我有 但係hr冇問我拎 即係我吹自己做過都得
interview: 講一講上一份工做成點?

有 reference letter 果位吹到上天喇
reference letter 搵熟人寫就得啦 高層或者有啲用
HR寫無乜用
賣花讚花香有咩用
一啲都唔重要
我請人從來唔睇
你有離職證明就夠
不過做得咁短先九個月 有都好general
如果寫到你識飛都無人信啦 咁短時期點知你有乜表現同強項
我用過recommendation letter
話咗請先走流程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞