Reference Letter其實重唔重要?

103 回覆
3 Like 222 Dislike
升title先重要

正常未來上司同你傾幾句都評估到你年資同經驗係唔係真

利申:啱啱細公司轉大公司,non entry level, 無reference letter, 連reference check都無做
一封無讚過你既 reference letter,你有都唔好拎出黎,我見到既話代表果份工做得差,前僱主連幾句讚你都廢事寫,呢個人乜料大家心知肚明
叫價低果個
返過工未?

HR負責做下欄野

請唔請係睇in你嗰個dept嘅大佬
做嘢就wfc,interview自己解釋到就得
反而讀書(尤其research postgraduate)就好撚重要
通常最後西剩果幾個先會望吓
有時望都唔望
由其係得幾年經驗果啲

因為俾得你睇都唔會寫得你好差

反而會睇你係咪真係做果果份工
而唔係老吹
me too, 又唔係乜撚重要職位睇黎做咩
叫HR出一封employment proof就夠了,你上司寫個啲咩好hardworking bla bla bla,係廢的
好彩唔係做你條𡃁
有個食古不化既些司真係慘
大把人犯賤為少少錢就走
師兄做開咩大公司
我覺得有好過無
不過連登興
"唔比咪唔比囉, 好想要呀?屌你老母"
"有料怕咩有無ref.,係屋企訓教都爭住請你啦"

同舊公司有少少不歡而散 然後見過2間

第一間比左ref letter佢 佢打去舊公司問然後話我上一間做得差要半年proba先過(仲要人工低)
見第二間就醒水乜都唔比 佢都冇問好快就請左我 待遇仲好過第一間好多
點數臭??
一般都係寫幾時入職,入職職位,人工 同幾時離職.
未見過仲有寫其他資料
reference letter 係比hr 做reference check 證明你唔係有犯d 咩事而比人炒用
咁都幾緊要喎

無reference letter咪比其他野證明,如果都唔得既,個hr 會打比你填既reference person 問
咁有ref. letter係咪方便好多
例如?
我覺得ref. letter有簽名有公司印好啲
外國搵工有推薦信嘅話cv都唔洗睇😂
做左幾年野都去過幾間大公司,淨係得mtr 會睇會問
咁似中學miss話中學成績表操行分會有用個d 濕鳩野
辭上份工個時 head 叫我自己寫,寫完俾佢簽搞掂
我一向比工作證明都有人請
銀行依啲先會check
一般中小企同非金融類大公司都唔會check
我做bank 間間都要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞