Reference Letter其實重唔重要?

103 回覆
3 Like 222 Dislike
你打閪工見閪腦細咪係囉
正常大少少嘅公司都知人事調動好正常
出嚟打工無論係腦細定打工仔大家都明係錢行先
合作愉快做嘢冇甩漏都可以因為錢又走
唔會特別有 hard feeling
寫比你個條友係李+x 咪係重要囉
咁entry 既工唔會點理
唔知以為講緊入u
轉過四間公司,唔係management grade,四間行頭都算大公司,無一間問我拎過
你咁講咪即係有好過無羅 on99
HR 唔過你,撚有 department head 過,一早係垃圾桶喇
我自己就從來都唔睇
吹咁大又quit?
有reference letter只可以講同上司關係比較好
唔代表有料
多數都係打埋比上司簽
你唔係信封嘢呀吓
成班都唔知乜撚事,reference letter 就一定係有好過無,如果係勁到乜到,使鬼上黎連登開 post,直接 headhunt 喇
HR唔會咁諗,之後又壓埋你價
條件一樣
算喇,我都 on9 覆埋垃圾 post
有料,寫臭你就唔請?
冇料,請咗你又meet到人expectation?
on9痛料乜letter都唔駛
認真覆你一個

reference letter 我用黎睇你同之前上司既關係,即係個人有無 teamwork, 識唔識 do

Interview 個個都 9 up, 但你能夠叫到前僱主寫到一封讚你既信,起碼你人際關係叫正常喇,將來唔會比屎我食

當然請人唔係剩靠睇封 reference letter,唔係必要條件黎,但有一定對你有正面作用羅
reference letter 係比hr 做reference check 證明你唔係有犯d 咩事而比人炒用
請人係department head 決定,hr 係做事前事後野,無reference letter咪比其他野證明,如果都唔得既,個hr 會打比你填既reference person 問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞