[2022DSE] JS3636 PolyU物理治療討論區

202 回覆
9 Like 3 Dislike
以下內容集前人大成,完全唔關樓主事

Q:今年收幾多人?
A:Jupas官網話2021年收咗156個Jupas

Q:今年點計分?
A:其實PolyU所有課程嘅計分方法都好麻煩
首先要睇你有冇level 5或以上啦
level 5 係 5.5 分, 5* 係 7 分, 5** 係 8.5 分
然後會睇邊幾科最重weighting
Physio嚟講最高weight既科目係中文 英文 PHY BIO 會 x10
其他core (MATHS LS) x7
其他科 (包括CHEM M2) x5
然後因為Physio係計BEST 6 所以要根據乘出嚟個分睇邊6科最高分 將個6科嘅weighted score加埋就係個總分
用上年LQ細分做例子 5 5 5 5** 5* 5*
ref: https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/admission_figures.pdf

我當佢elective係PHY BIO 啦
首先apply返level 5 5* 5**既加成
然後最高weighting嘅中英PHY BIO x 10 MATHS LS x 7
會變成55+55+38.5+59.5+70+70 = 348

Q:咁我想問weighted score既 LQ median即係幾多姐,講咁耐都仲未講到!?
A:好可惜,POLYU從來冇正式公佈過weighted score既數據,冇小道消息既樓主只可以靠估喇,睇返上面個LQ既細分啦,因為我唔知佢拎5*個兩個Elective分別係咩科,所以我估大約係31X-348左右,不過32X就會比較穩陣啲

以下問答取材於前年嘅post
https://lihkg.com/thread/2118800/page/1
Q:無讀 Phy Bio 入唔入到?
A:絕對可以!只要乘完個 weighting 夠分就得。PT大把人都冇讀Phy/Bio,Year 1 Sem 1嗰陣會同其他醫療科嘅同學一齊讀返啲基礎Bio嘢,比心機就好容易pick up 到!

Q:Interview 重唔重要㗎?
A:Interview主要係用嚟揀分數marginal 嘅人,所以對啲分去到average嘅人就唔太大影響,而如果個分太高或者太低都唔會安排interview,但如果有interview就梗係要去啦,如果唔係就入唔到架啦。Interview 平常心面對就得,多數圍繞行內或者未來面對緊嘅問題,或者一啲關於醫療體制嘅嘢,同埋睇你對物理治療有幾大認識,想知多啲歡迎喺下面再問。
(樓主認為面試唔洗太緊張,叫得你interview其實代表你夠分,唔做毒撚口啞啞,做個正常人就會入,你中學雞嚟喳,面試官唔會對你太高要求,presentable就可以)

Q:咁interview流程到底係點呀?
A:(戴定頭盔先,今年未必係咁㗎)大約放榜一個禮拜後,Department 會通知你日期時間,太約一個鐘到,十個人一組,開頭每人一分鐘自我介紹,之後有兩題小組討論題目。

Q: 乜嘢係物理治療?
A:以物理原理同療法,即係一啲非藥物、非入侵性嘅療法,例如:電療、水療、手法治療、運動療法,去治療病患,以維持、提升活動能力同機能,做到預防疾病、完善生活質素為目標。
想知多啲物理治療讀咩/做咩可以去 Hong Kong Physiotherapy Association 睇睇
http://www.hongkongpa.com.hk/

Q:物理治療同職業治療有咩分別?
A:正式嚟講,物理治療嘅治療方向主要係治療身體上病患,提升病人嘅活動能力,而職業治療就係改善病人日常生活活動獨立性。
所以,物理治療做嘅野係鍛練病人的肌肉嘅能力,或者用療法減少痛症,可以話係全面咁提升病人自身嘅身體機能。而職業治療就會同病人做訓練去提升生活技能,比較task-specific啲,仲會設計輔助器具同幫病人做環境改造,協助患者融入返佢嘅「職業」 (所謂嘅職業occupation係指對佢哋生活有意義嘅活動 例如我係一個正常人,我嘅職業有食飯行路屙屎)
(樓主認為香港應該譯Occupational therapy做職能治療較好,意思唔係剩係指返工,係泛指病人日常生活上要做既所有行為同活動)

Q:Poly PT同明愛東華MU 有咩分別?

A:Poly就係一直有開物理治療課程嘅大學,而明愛東華MU就近幾年開(三間都係各收50人)。所以相對上poly嘅課程會有資歷啲,收分自然都高啲啦!要留意嘅係,明愛同MU嘅學生暫時一畢業就未有牌嘅,不過都有話爭取緊。呢啲嘢就自己衡量啦~

(今年出咗第一批東華畢業生,認證咗,有牌)

Q:而家突然開咁多位,驚唔驚出嚟競爭大左?
A:競爭就實有嘅,不過香港去到2030年仲差900個PT,所以照依家人手短缺嘅情況,就應該未咁快飽和嘅。同埋除咗HA,NGO & private clinic 都會吸納畢業嘅PT同學仔,畢業學生都有唔止一條出路, 所以都唔使咁快擔心嘅。
Combined cert 5 5 5 6 6 6 Phy Bio 有冇機
順便問埋poly係唔係冇penalty
Chin 55
Eng 55
Maths 38.5
LS 49
Phy 70
Bio 70
Weighted Score = 337.5
照上年個分睇就應該入到
PT 不了
建議入RD
佢聲稱係
放射治療,點睇都威水d
Poly冇pen
唔該曬ching
突然多咗咁多間學院出物理治療
會唔會好快飽和?
同埋Poly嘅物理治療咪冇咁吃香?
PT 比狗讀
建議入RD
未有咁快飽和
但係要預左無5年升one呢樣野
Combine cert 3 4 5 4 5**(bio) 5**(phy) 5*(chem)
Weighted score 有313.5
想問係咪應該好有機博到㗎啦 假設收生分數不變
5* 5* 4 5 5 (bio) 5* (chem) 4 (phy) 有冇機會
路過一推
5* 4 5* 3 5*(phy) 5(chem) 5*(bio)
是不是326.5分
請問搵唔搵陣?

穩唔穩陣?
無combine cert,poly都冇任何penalty!
sor自膠打漏,應該係
無限combine cert,poly都冇任何penalty!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞