[2022DSE] JS3636 PolyU物理治療討論區

202 回覆
9 Like 3 Dislike
326.5基本上都穩陣
3 4 6 4 6 (phy) 6(chem) 6(bio) combine cert想問有冇機?
真 pt 飽和了
Weighted score 無計錯
睇返上年入pt個分都係 around 31X-33X
如果ching好想入PolyPT就要擺A1搏
不過建議A2同A3要小心啲排
Chin 70
Eng 70
Maths 28
LS 38.5
Bio 55
Chem 35
Phy 40
Weighted Score = 70+70+38.5+55+35+40=308.5
可以擺A1搏 但係A2 A3就要穩陣啲 尤其A3起碼自己個分要過median
Chin 70
Eng 40
Maths 49
LS 21
Phy 70
Chem 27.5
Bio 70
Weighted score = 70+40+49+70+27.5+70 = 326.5 冇計錯啊
穩陣!Firm!
Chin 30
Eng 40
Maths 49
LS 28
Phy 70
Chem 35
Bio 70
Weighted score = 30+40+49+70+35+70 = 294
個分同LQ Median都爭啲 ching會唔會諗住試吓 appeal
晏晝有嘢做 要大家等咁耐真係唔巧意思
整咗個 Google Form 俾 CD-ROM 問問題
https://forms.gle/Cdrm2SGNiA5b2tmB6
希望答到各位 DSE bb 或者想入 PolyU PT 嘅同學仔啦
收到你嘅問題之後會喺呢到 post 返再解答
或者亦都可以留低你嘅TG 就有人會答返你㗎啦
其他巴絲打有問題想問都可以喺到問
讀書辛唔辛苦
PT 呢科唔chur, 但啲同學好chur
想問埋PT畢業之後除咗喺醫院做仲有咩出路
Year 1 唔算多嘢做 之後就會開始忙啲 但鍾意讀就唔chur
ngo/ private
private搵到錢但要有料同識講野
要pass好易
上年收分都係大概 31X 到 33X
所以你個分都有把握啊
收到好多CD-ROM嘅問題 宜家逐一答返先

問:中4英5數5*通5物5*生5*M5=322.5? 入PT同OT穩唔穩陣?

Chin 40
Eng 55
Maths 49
LS 37.5
Phy 70
Bio 70
M1/2 27.5
Weighted score = 40+55+49+37.5+70+70 = 321.5
PolyU PT OT 嘅 weighted score 都係一樣
你個分高過 PolyU OT 嘅 median
而且都 meet 到上年入 PT 個 range (31X-33X)
所以都算穩陣啊
唉頂自膠咗添 樓豬數學U咗
LS計完 weighting 應該係 38.5
所以 Weighted score 係 322.5
請問 6 3 6 (6) 5 6 5 6 m2 bio chem 中史有無機?
Chin 70
Eng 30
Maths 49
M2 35
LS 38.5
Bio 70
Chem 27.5
中史 35
Weighted score = 70+49+35+38.5+70+35 = 297.5
根據上年個分嚟睇 機會就唔算大
但如果 ching 真係好想入 PolyU PT 都可以擺 A1 搏下
而且年年收分都唔一樣 個分都係攞嚟參考啫
不過 A2 A3 一定要穩陣啲 當然啦都要跟返自己興趣排
繼續答返CD-ROM問題

問:5 5 5** 4 5 5 5 4 weighted scores 307.5 搏唔搏得過 唔該🙏🏻

Chin 55
Eng 55
Maths 59.5
LS 28

唔知你其他 Electives 係咩 不過如果自己 weigh 完係 307.5 嘅話樓豬認為都搏得過
而以往嘅收分都可以參考返上面啲留言

唔洗客氣
問:weight完322.5穩唔穩陣thxx

穩陣 wlcc
CD-ROM問題陸續有嚟

問:7564 6555 phy chem bio M2
weighted score應該係342?想confirm下有冇計錯同夠唔夠穩

Chin 85
Eng 55
Maths 49
LS 28
Phy 70
Chem 27.5
Bio 55
M2 27.5
Weighted score = 85+55+49+28+70+55 = 342

無計錯啊 而且個分都超級穩陣
是但啦本身五年升one都有啲難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞