[2022DSE] JS3636 PolyU物理治療討論區

202 回覆
9 Like 3 Dislike
問:5656655 Bio Chem Phy 想問放A1入唔入到,大唔大機會。 重有會唔有Interview? Thanks🙏

Chin 55
Eng 70
Maths 38.5
LS 49
Bio 70
Chem 27.5
Phy 55
Weighted score = 55+70+38.5+49+70+55 = 337.5

呢個分大機會啊
會有 Interview 你記得將佢擺 Band A 呀
同埋記得 check 住自己個 Email
唔好大意 miss 咗 Dept send 俾你嘅面試 Email
入面都有唔同 Guidelines 到時跟住嚟做就 Okay
Welcome!!!
繼續 CD-ROM 問題
其他 CD-ROM 都可以放心我會慢慢答返大家嘅問題
問:尋日放榜,我想問
中文5 英文4 數學core 5* LS 4 M2 5
physics 5 chemistry 5 biology 5**
夠唔夠分入physio?thxx

Chin 55
Eng 40
Maths 49
LS 28
M2 27.5
Phy 55
Chem 27.5
Bio 85
Weighted score = 55+40+49+28+55+85 = 312
參考返上年非官方嘅分數 都係大概 31X-33X 入到
所以 312 都有機會㗎
請問 6(Chin) 6(Eng) 6(Ma) 4(m2) 5(LS) 6(chem) 6(bio) 5(Econ)有冇機?唔該
Chin 70
Eng 70
Maths 49
M2 20
LS 38.5
Chem 35
Bio 70
Econ 27.5
Weighted score = 70+70+49+38.5+35+70 = 332.5

大機會啊
啱啱瞓醒 繼續覆返大家嘅問題先

問:唔該 我想問下已知上年大約weighted最低分係幾多?🙏🏻

樓豬手頭上冇官方嘅數字呀
不過幫你問過好似係300頭
唔使客氣
問:4464 666 phy bio m2 想問PT/OT放A1有冇機? Thanks

Chin 40
Eng 40
Math 49
LS 28
Phy 70
Bio 70
M2 35
Weighted score = 40+40+49+70+70+35 = 304

根據返非官方嘅數字 你個分高過 PolyU OT median
而如果你真係好想入 PolyU PT
擺喺 A1 搏都有啲機會㗎 記住跟返自己嘅興趣排
Welcome
問:想問下樓主係咪PT師兄黎,點解會知啲 official data🤣🤣同埋想問下大概幾時會有interview email 唔該你~

樓豬只係一個 PT 小薯 並唔知道任何官方嘅數據
上面嗰啲只係以前嘅收分 同埋前人嘅資料

用上年爲例
721 DSE 放榜
27/7 收到 PolyU 嘅 Interview Email
然後 30/7 Interview
面試要加油呀
問:weighted 319 放A1 穩唔穩陣?thanks

睇返上年個分都 okay 嘅
Welcome
問:想問6645 664(bio, Geog, Chem)好唔好博pt?穩唔穩?thxxx

Chin 70
Eng 70
Maths 28
LS 38.5
Bio 70
Geog 35
Chem 20
Weighted score = 70+70+28+38.5+70+35 = 311.5

睇返上年非官方嘅收分 同學仔個分都搏得過 PolyU PT
不過就未算係十分之穩陣 wlccc
問:4 5 5** 4 5*(phy) 5*(econ) 5(bio) 穩唔穩陣🙏🏻唔該晒樓主🙏🏻

Chin 40
Eng 55
Maths 59.5
LS 28
Phy 70
Econ 35
Bio 55

Weighted score = 40+55+59.5+70+35+55 = 314.5

呢個分未算係好穩陣
但如果對 PolyU PT 有興趣都值得將佢擺喺 A1
唔使客氣
問:想問下weighted 322.5 A2穩唔穩?A1擺在左radi(過median 9 分)thx

身邊入 PolyU PT 嘅人都多係around呢個分呀
所以都OK嘅 不過A3就要擺個穩陣啲嘅科啦 wlc
問:係咪全部人都會收到interview? 今年會f2f 定 online? 唔該晒

唔係
上年係 F2F 今年大機會都會係 F2F
記得到時 check Email 學校會同你講佢哋今年嘅安排
year 3 chur到癲
鐘唔鐘意讀都一樣chur
問:你覺得今年PT個分係會高左定低左

樓豬覺得每年嘅收分都有上落嘅差別
亦都有好多唔同因素嘅影響
例如 DSE 考生移民 考生數量減少或者今屆考生對於物理治療嘅前景有唔同嘅諗法
所以好難單單以 22DSE 考生嘅整體表現嚟估計分數嘅高低
如果你真係有興趣想入 PolyU PT
就不如準備好你接下來嘅面試 對自己有多啲信心
唔好 care 咁多分數嘅問題 做好自己就得
想問combine cert 4個core 全4
另外6個elective 3個5** 3個5* (phy 5* ,bio 5**)
無計錯係 phy +bio +中+ 英 =235
另外2科elective =85 總分 320對嗎?
放A3 應該可以嗎?
無啦....
之前睇唔到呢個POST無問到
而家見到就即管問下 都係求個安心姐
問:畢業後有咩就業機會?幾多人會做醫院/開私人診所?second degree讀值得嗎? thanks

畢業嘅物理治療學生主要係去 HA (公立醫院)、Private (診所/私家醫院)、亦都可以去 NGO/ 跟Sports team
同學仔可以參考咗 Poly 嘅網上 Info 先

https://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/2022/js3636

讀 Second Degree 值唔值得呢個問題其實就睇返你自己個人嘅 priority
例如你對物理治療有冇興趣 或者 你認為自己到時畢業嗰科有冇前景 等等嘅因素
所以唔建議就咁以就業機會嚟衡量讀唔讀 2nd Degree
Welcome
你幾時in?有冇其他人都收到interview offer?介唔介意分享下成績
有收到信 4-5點左右
你啲frd都係宜個分數?
317 please
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞