2020DSE JS3636 PolyU物理治療討論區

136 回覆
9 Like 3 Dislike
PolyU PT 你問我答

Q:今年收幾多人?
A:150人

Q:今年點計分?
A:好撚濕尻會計 Best 6 + Weighting + 加分制
即係 5 = 5.5
5* = 7
5** = 8.5
歷年Admission Score都可以參考下【官方數字】
2017 Average Best 6 34.5
2018 Average Best 6 34.5
2019 Average Best 6 34.4

有關於 Admission Score 嘅官方資料都可以喺下面呢個網搵到:
http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/programme-requirements

2017-2019 Admission Figure
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.polyu.edu.hk/asadm/jupas/admission_figures.pdf&ved=2ahUKEwixpun5xJXjAhWS7WEKHd0qC38QFjAAegQIBhAC&usg=AOvVaw2OCM5wkDxrrJQLZN7Q67h7

Q:計分有冇weighting呀?
A:Poly內部計分會計Weighting 不過無show過官方數字 參照返以往幾年入學嘅成績 我哋得出下面呢個估算,可能同真實既有些少出入,今年未必完全跟足曬 
中 Eng Phy Bio × 10
Math L.S. × 7
Others (包括M1 M2) × 5

「以往嚟講你weighted score至少要280先穩陣 不過今年再用埋加分制又唔同咗玩法 預計phy bio有星嘅會着數少少(純主觀諗法)」

Q:無讀 Phy Bio 入唔入到?
A:絕對可以!只要乘完個 weighting 夠分就得。PT大把人都冇讀Phy/Bio,Year 1 Sem 1嗰陣會同其他醫療科嘅同學一齊讀返啲基礎Bio野,比心機就好容易pick up 到!

Q:Interview 重唔重要?
A:Interview主要係用黎揀分數marginal 嘅人,所以對啲分去到average嘅人就唔太大影響,而如果個分太高或者太低都唔會安排interview,但如果有interview就梗係要去啦,如果唔係就入唔到架啦。Interview 平常心面對就得,多數圍繞行內或者未來面對緊嘅問題,或者一啲關於醫療體制嘅嘢,同埋睇你對物理治療有幾大認識,想知多啲歡迎喺下面再問。

Q: 乜嘢係物理治療?
A:以物理原理同療法,即係一啲非藥物、非入侵性嘅療法,例如:電療、水療、手法治療、運動療法,去治療病患,以維持、提升活動能力同機能,做到預防疾病、完善生活質素為目標。
想知多啲物理治療讀咩/做咩可以去 Hong Kong Physiotherapy Association (http://www.hongkongpa.com.hk/) 睇睇

Q:物理治療同職業治療有咩分別?
A:正式嚟講,物理治療嘅治療方向主要係治療身體上病患,提升病人嘅活動能力,而職業治療就係改善病人日常生活活動獨立性。
所以,物理治療做嘅野係鍛練病人的肌肉嘅能力,或者用療法減少痛症,可以話係全面咁提升病人自身嘅身體機能。而職業治療就會同病人做訓練去提升生活技能,比較task-specific啲,仲會設計輔助器具同幫病人做環境改造,協助患者融入返佢嘅「職業」 (所謂嘅職業occupation係指對佢哋生活有意義嘅活動 例如我係一個正常人,我嘅職業有食飯行路屙屎)

Q:Poly PT同明愛東華OU 有咩分別?
A:Poly就係一直有開物理治療課程嘅大學,而明愛東華OU就近幾年/今年新開(分別收50, 50 同40人)。所以相對上poly嘅課程會有資歷啲,收分自然都高啲啦!要留意嘅係,明愛東華同OU嘅學生暫時一畢業就未有牌嘅,不過都有話爭取緊。呢啲嘢就自己衡量啦~

Q:而家突然開咁多位,驚唔驚出嚟競爭大左?
A:競爭就實有嘅,不過香港去到2030年仲差900個PT,所以照依家人手短缺嘅情況,就應該未咁快飽和嘅。同埋除咗HA,NGO & private clinic 都會吸納畢業嘅PT同學仔,畢業學生都有唔止一條出路, 所以都唔使咁快擔心嘅。
推左先
冇讀bio會唔會死
知唔知幾時會in
好多同學仔都話中學都冇學過bio,應該就問題不大
我冇讀呀 冇事嘅
應該就七月尾到八月頭
7月尾8月頭啦應該
示範一下計法先

跟舊制(2019) 嚟講
Chin eng phy bio x10
Math LS x7
Others x5
咁如果我攞 5* 5 5 4 5* 5 5 (phy bio chem)
Weighted score (take best 6) 就會係:
(6+5+6+5) x10 + (5+4) x7 = 283 (which搏得過 跟據以往數據)
但係如果新計法就會變左 7 5.5 5.5 4 7 5.5 5.5
再跟上面咁weighted埋 = 316.5 (未有data可以比較)

啱啱過cutoff入去讀會唔會讀得好辛苦
利申小弟啱啱過cut off
覺得還可以
勤力啲得㗎啦 過3嘅!
唔會啦 yr1 都係學返基礎bio嘢 俾啲心機咩都讀得嚟
讀物理治療緊係要揀翻Poly讀
Gchi
盆骨前傾點樣解決
睇PT la
好多成因建議去睇返專業嘅物理治療師
幫你做返正確嘅評估同治療
想請問
566765 bio Geog
Weighted 出黎 286 夠入嗎?
放A1搏得過
中4 英4 數5 LS5 Bio5* Chem5 BAFS5*
有冇機
我知應該無機了,照放a1?
4553655 bio chem phy
計出黎個分差好遠下
唔好浪費個A1 choice

btw PolyU PT lm
但真係好想讀pt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞