[網球] ATP & WTA 討論區(38) 更新

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
仲要個位係對上一次決賽就係對拿度
fans 一句i love you roger 搞到佢喊,之後係17年對得返拿度,仲要贏到

我個場都以為係虛火安全鐘虐老戰
感動到
我都喊埋
佢贏個刻啲face expression
睇到我眼濕濕
其實07澳網都好經典
超感動 而家又要重溫
隔咁多年以為又食白果 仲要對兜
個賽果話比我知人生真係有希望
擊破心魔,宿命論,輿論壓力,乜都係有可能
17澳網/01溫布頓/(極少數)09溫布頓咪就係我講嘅第十個人,大部分真fans的選擇

但好多普通fans,或者聽過下而又唔係真係follow開網球的人,你問佢地有冇聽過費達拿,一定會話細細個就聽過喇,睇/打網球都係因為佢之類,然後下一條問佢地覺得邊場波最經典,一定係話08年溫布頓喇,嗰陣睇到天光點點點 (或者天黑,depends on你嗰陣係世界邊到)
一定係2017年AO final
最經典:08 溫
最估唔到:17澳
最傷心:19溫
最愛17 澳網
遺憾19溫網

08溫網其實係拿度fans喜好?
正如12 澳網應該係祖fans 偏愛?
無人講下09法網既?
雖然個過程無咩特別
但鬆一口氣 個時成日覺得佢值得一個冠軍
成個tournament 最精彩係反cup Tommy Haas, 0-2落後,30-40 break point 側身正手大斜線成個career top 10 重要嘅一球
Roger 可否不要老
有睇呢場 但印象好模糊 去睇下HL先
巴打識貨喎,呢球都識
嗰場之前啱啱兜就輸咗俾Soderling,佢知道呢個(好大機會)係唯一贏法網的機會,都夠膽咁搏落去
4強1-2反cup大清雖然冇咁經典但都唔可以睇小,反而決賽冇咩特別
不過講到法網最佳performance一定係”It’s a ace!”
成個tournament 最精彩係反cup Tommy Haas, 0-2落後,30-40 break point 側身正手大斜線成個career top 10 重要嘅一球
巴打識貨喎,呢球都識
嗰場之前啱啱兜就輸咗俾Soderling,佢知道呢個(好大機會)係唯一贏法網的機會,都夠膽咁搏落去
4強1-2反cup大清雖然冇咁經典但都唔可以睇小,反而決賽冇咩特別
不過講到法網最佳performance一定係”It is an ace!”
對大清drop shot clinic大清打廢老成日有加成
呢場真係match of the century
09美網
訓左無睇 以為會贏 點知訓醒輸左
法網我最鍾意2011 SF 對祖打到好熱血
記得有場好似係AO(?), 費老打到berdych傻仔咁
berdych話晒都叫前列球手 但完全被費老outclassed
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞