放樓圍爐區3

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
【加息周期】再有中小型銀行跟隨加H按「封頂息」 先後3間銀行上調

https://ps.hket.com/article/3297876?r=cpstni
做乜咁急放先
個人覺得其實過去嗰幾年已經將所有升幅耗盡晒
咪撚個啲人鳩嗡
算好急? 屋企等錢用
同埋覺得樓會跌

比班移民盤頂爛市
轉按/加按?
講真跌得幾多 下年年尾開始減返息就會彈返上黎
多謝ching先 有諗過轉+加按
但恐怕都唔夠屋企周轉
賣比較可以解決我既問題

無計 等運到
Let's wait and see
我就覺得唔會升
慢慢咁跌落去
香港無前途,好多人都離開
好多人低估咗房屋短缺量 好多人走唔代表樓價就只跌不升 97移民潮果幾年都年年升

上年都好多人走 樓價一樣破咗頂 而家主要係加息嚇走人 政府會幫你源源不絕輸送支那人落黎架啦
我就覺得依家多人走先樓價跌
真係等錢洗都要減嫁啦
早期買、賺得多的,就唔介意減d賣
有d係呢5-6年買
見過高價
而家落返d就唔甘心
覺得平左

ps 上面c兄覺得唔會跌,其中一個原因係大陸人會源源不絕來
會不斷抬價買樓
真係要LET'S WAIT AND SEE
2021年香港淨流出人口為26.3萬 如果只計香港居民 都有15.3萬

但同年8-9月樓價破頂 並高位維持
移民潮一定有影響 但影響有幾大先係問題

如果冇移民潮同加息壓力 喺經濟復甦下 我諗樓價好快又再破頂 但而家短期內係唔會再點升 不過一直跌落去亦都係妄想 美國一減返息 樓市好快又有支撐 香港1.x%既息係極低極吸引
而家真係等開關 應該最少等多1-2年
不過淨係引入啲支那醫生、護士、仲有狗 呢到都增加咗唔少房屋需求
主要係人口結構改變,
加息其實影響有限,移民盤都影響有限,
最大問題係睇唔到前景同失業

其實移民盤已經賣得7788,
得返留港撚買家同賣家,
但買家入面有班老師失業,航空從業者失業,旅遊從業失業,店舖Sales失業,
呢班人自己都驚飯碗不保,
已經扣起好多購買力,
同時賣家心態係想細屋換大屋當然要賺盡,
最後就變低成交/個個星期食白果

有朋友做相關以上行業就知果種恐懼,
加息既話轉工叫高30%就cover到,
問題係冇工比你轉
加息反而事小, 防疫政策同全世界比係背道而馳, 變相鎖港冇運行
你岩呀,不過呢班全部都係政府出糧既行業,
羊毛出自羊身上,你覺得香港結果會變成點?
供樓果班既前景真係睇唔通,更加唔會買住
上星期十大屋苑得7宗成交
如果咁都已經叫多交收既香港真係玩完了
你覺得香港政府財政會有問題?你信政府班on9講財赤?你會唔會太天真

香港政府有錢到仆街 大把大國政府都係負緊債、儲備得果幾個月運作 如果唔係有要輸水比支那的隱憂 絕對係全世界財政最穩健既政府之一
其實依家老師失業既人數暫時唔算好嚴重
而你講既航空, 旅遊, 零售業既朋友不嬲都係疫情底下最大既受害者, 購買力要扣起 都已經扣起左
其中航空業近排已經重新招聘返d機師, 空姐空少(唔單止國泰, 中小型都部署緊)
可能我短視但暫時見唔到個情況可以要點worse落去

我同意樓價短期一定有調整 但我諗10%到都已經好多人接貨
如果有自住需要既, 計下條數租定買抵囉
你眼光好 把握到10%個下 更係最好
但都要諗下到時減到10%個陣 你心儀既盤會唔會仲係到
會唔會好多人搶

利伸:sorry 1999 無時間執 諗到咩打咩
健康碼黎緊,又會有一班人plan移民,本來想買樓嘅年輕家庭又會諗一諗先
估唔到房屋台會見到人講香港樓市無咩前景
成日以為成個台所有人有樓無樓都係樓市gogogo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞