放樓圍爐區3

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
依家啲跨國企業業務重心都移緊去新加玻啦
我放左個半月, 睇左6台, 仲未有著落
吹出黎都講得出Fed 6月議會forecast年尾target 係3.4定3.8

上個月有條友話一個月接一百億3500可以玩到下年,well… 依家個半月已經接左千五億,下星期加0.75,8月就郁得p

FYI 今日libor 1month 2.15% hibor 0.75% 睇返上cycle 平均相差0.5到,姐係hibor 好快會上1.65%,同埋上次股市ipo 潮好旺對沖左弱港匯,今次差距有機無0.5/高過libor
其實經過咁多次美國加息期後,香港樓價不跌反升,點解仲有咁多人會信香港跟加息樓價即冧?係因為傳媒一面倒嘅口風?定係因為真係有太多人希望樓價跌?不過我都幾相信,而家仲會入市買樓嘅人,根本唔驚加息,只係抱住[扑傻瓜]嘅心態搏執平貨。
正如同台隔離嘅良心AA講,而家(或者講近幾年嚟)仍然處於買家認命VS賣家放棄嘅拉鋸戰中,近期大部份成交價始終喺較高與較低估價之間,絕非傳媒一面倒報道嘅蝕讓/劈價CASE。(利申:前傳媒工作者)
當初我都幻想抽完居屋會釋放返20萬個購買力
樓市會反彈,但事實係完全彈都唔彈下
冇樓嘅人仲平衡時空gogogo
加息只係燃料,
源頭係香港冇前景,
呢樣野短期內改變唔到

好似之前巴打所講,
移民既唔係個個有樓,
呢個係其中問題關鍵

有樓既冇移民,
冇樓既移左民,
咪變少左一定購買力,
有價冇市低成交,
所以一係買家屈服,
一係賣家屈服,
係咁既大環境下都係賣家屈服多

觀塘放咗兩個月一個人都未問過...
觀塘舊樓定咩
咁又係,當初AA仲吹抽完居屋會小陽春,
真係唔應該期望按揭得600萬既買家可以做購買力
我唔係認為樓市必升GOGOGO,不過香港前景向下嘅命運,就算03年唔知道,08年後都應該感受到吧。只係經過比六七暴動更大鑊嘅19年社運,以至比沙士影響更大嘅武肺,香港樓價都只係橫行不跌,其實係咪應該再諗諗香港樓市點先會出現大調整?
歷史反映過,移民潮/美國加息都唔會係扭轉港樓走勢嘅大因素。真正要驚嘅,係大陸已經發生緊嘅銀行濟提同新樓斷供,若果會做成資金鍊斷裂嘅勢頭,就會係97年同08年嘅中國版金融災難,諗住靠大陸有着數搵大錢嘅人,都難倖免。香港作為偉大祖國嘅一份子,豈會例外?
通完你估d水湧入黎定係借哩道門走?
1-2%?
自信心會唔會大左d?
基本面變晒
國安法之後香港已經唔係大陸人可以安全放資產既地方
個價你岩心水?
恭喜晒
最後咩價位接?好奇接手果位係咪後生仔?
想聽下心路歷程
[member] 咁劈完係近估價定都係市價成交?
[member]
間間唔同既 廿萬算貼市啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞