外資公司, 英文差, 升一級做管理要同外國人開會

243 回覆
3218 Like 165 Dislike
UE E, 返工第二年入左外資,開始要全英,聽得多講得多,宜家一星期要hold 3個call,做野就冇咩問題,但吹水都係搞唔掂, 好多生活上既term,食物英文都係唔識
點補法 ?
如果你係zoom既話
係電腦開定份稿
講慢少少
唔好用香港講廣東話個套黎講
yes yes yes
會,不過係背後
鬼佬會話只聽得明2成果啲真係太癲
local讀書大、有擺effort學都唔會差到咁
老實講中高層職位英文差先係少數,MNC直頭junior位都好fluent

唔係想笑人英文差,不過有心就惡補下啦
唔好一味安慰自己好多人都係咁
你老細知你英文咩料
佢都叫得你升 仲驚乜
有機會好上,錯過可能唔會再有
放工搵BUSINESS ENG, 演說班, 英文口語小組‘之類進修,有時間多睇英語TALK SHOW,唔係近年真人騷,係九十年代SEINFIELD, FRIENDS之類,同鬼講野加少少輕鬆TONE,依家有串流接觸呢D節目應該易過以前好多。
依家唔少外國大台都有YOUTUBE網上直播,好似BBC之類對ANCHOR咬字要求極高,要上位一定要付出啦,先自製一個全英語環境比自己浸下,你有決心半年內一定開如有成績。
Angel放假
認真
出去俾錢搵native 鬼佬操英文
英國文化協會又好上網搵又好
Ok wow
講真 真係要搵啲外國人傾吓計試吓啲英文
咁先知道自己邊度要進步
無料咪做公務員囉
人貴自知
諗下最差嘅後果會係點,認真衡量過都覺得承受到,就上啦,機會真係要靠自己把握。
Same here
吹吹/口爛
仲有Fuck yeah
suck my dick
真金白銀出人工畀你嗰個都未驚 你驚乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞