外資公司, 英文差, 升一級做管理要同外國人開會

243 回覆
3218 Like 165 Dislike
《彼得原理》(英語:Peter Principle)是管理學家勞倫斯·彼得在1969年出版的一本同名書,裏面提出的「彼得原理」是指:在組織或企業的等級制度中,人會因其某種特質或特殊技能,令他被擢升到不能勝任的高階職位,最終變成組織的障礙物(冗員)及負資產[1][2]。
弄巧不如藏拙
幾多歲先?
40以下升
50以上唔升
中間自己諗
講英文唔好怕柒
外國人唔似香港人
唔多會笑你文法同語調
聽得明你講咩就得

真係驚既未搵機會/場合講多D英文練下先
例如比錢買堂,去外國ser打機
比d信心,努力學好英文吧啦

雖然真係好難
有冇諗過樓主唔識英文都升到,可以係因為主要業務好勁?
Well well ,alright ,same here
其實係外資做低級小薯
正正常常2,3年都升你
因為佢地著重員工development
老細都唔驚你柒
你驚閪咩
真 無論係職場定係見工interview講英文都一樣
只要你唔尷尬 尷尬既就係人地

樓主升啦 英文可以慢慢練返黎 講慢D 有時間你咪用下依家個D學英文既APP去練返D英文返黎囉
升左先
拎左隻title 同人工
到時搞唔掂至多轉工
出去都嗌得高啲
見工果陣HR英文果part 基本上背到熟晒
樓主你呢排點?
我呢排都轉咗工,成日要用普通話同支拿人傾野
我都聽唔掂
Exactly
根本見工答來答土都係個啲嘢
咁梗係識,點知重呃埋自己以為自己搞得掂
最終冇升到, 再上一級既阿頭直接睇晒
你就好
好好珍惜做hea工
新老細都有要求
洗唔洗對人?
我又要對IT做UAT又要對前線,老細
唔想對人講嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞