外資公司, 英文差, 升一級做管理要同外國人開會

243 回覆
3218 Like 165 Dislike
講中文
任何語言問題都係聽得多就唔難我都係英文差入mnc一星期要開幾次英文會,一開始都係唔明加上唔熟公司啲嘢
但聽耐咗(或者俾人屌得多)就會進步,仲快過你出去搵人補英文,我而家都係抱住返工進修英文嘅心態做
What 7 u say ? Can u speak slow slow okay?
練下邊聽邊jot notes或者一邊打meeting minutes
以前聽唔明自己走去偷偷錄音 之後重聽
大膽啲 speak up 開多一排就習慣架啦

而家video conf 可以record video 好方便
不過好少用
人工點
有咩方法 身邊好少鬼
升左都係做過世
講英文最緊要有自信
睇啲印度人就知
特首英文夠唔掂啦
有得升一定升咗先
搵英文老師啦
如果你自學嘅話要用好長嘅時間
fake it til u make it
試下join下啲online platform
最出名個幾個 (非廣告)
真柒到盡便是型
聽得明就得啦
因為係BD , sales..都係跑數一個
公司升你做管理層,唔係因為你英文好
係因為你幫公司賺到錢

你keep住用你方式幫公司賺到錢
淨係識手語都得

所以,對自己強項有信心d
英文唔好,做返一年就會夠用
有得升咪去報班學囉
Great things never come from comfort zone
努力惡補英文 捱過左初段 熟習左之後 你就成個人都唔同左層次架喇
英文呢架野,講下講下就識,最緊要唔怕講,邊個咁得閒笑鳩你講得差
人會進步,可以學架嘛
呢個真 好多鬼佬英文都唔係母語 其實有時佢地都未必明native speaker講乜
你present完人地會問你嘢
話大把香港人英文差個班唔該收收皮先
係港島坐地鐵食野行街 大把香港人亞洲面孔英文啪啪聲
你地自己做埋d廢工痴埋d廢人唔識英文就唔好assume全香港都好似你地咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞