外資公司, 英文差, 升一級做管理要同外國人開會

243 回覆
3218 Like 165 Dislike
聽得多郁覺得自己做唔到就唔好搞喇

老老實實同開外國人開會, 一個星期聽一兩次,每次一兩個鐘都仲可以跟唔到證明你無掌握多個一種語言既能力

利申:一樣外資
唔緊要嘅,啲蘇格蘭人 印度人咪又係咁
只係夠自信 就得
有時學野就係要靠呢d壓力你先學得識/學得快
梗係升啦 唔升又唔係唔駛做
頂唔順用個新title搵過份

英文差嘅問題 其實外國人都預你英文唔係好好啦 唔明就間唔中叫佢重覆下 或者重覆自己意思問佢係咪咁 通常都會肯答 第二開會通常有其他部門本地人 同佢混熟 跟住開完會再補個電話傾follow up actions 或者send個email俾開會嘅人 有漏人哋自然會糾正你

用呢啲方法捱過唔少會 當然長遠應該都係要令自己英文進步
屌,你乜柒都咁撚細膽,咪撚升啦
聽吓講吓幾個月就慣㗎喇,加油
升啦 英文嘅野 只要你唔懢尬 懢尬嘅就係人地
sorry...sor....bad connection, call you back later
初初出黎做野果陣係澳洲公司
成日讀錯英文柒到閪咁
不過我份人又有d playful
d鬼佬有時笑下當係一個小小既joke咁
其實你自己唔太介懷人地無咩野
樓主想升就升啦,扮乜撚野問人啫,有錢你唔會賺?有女你唔會食?扮撚晒野虛偽到死
補充多樣野
如果你而家後生都搞唔掂,將來一定唔會學得識
反而早啲開始,一開頭on99習慣左就慢慢跟上
除非你疊埋心水以後一定唔會做
今日起 睇既新聞接觸既野娛樂 全部睇晒英文野 最多只容許有英文字幕 慢慢會掂架啦
上左 cv就可以寫高人工啲 你話呢
做中資啦你
就是吗
放心啦 做野既英文字唔會好多
你做熟左就一定答到 最緊要都係做到野
除非你想同人social 不過唔同人social你又好難再上
有無諗過學英文睇吓英文書、報紙之類,多同人用英文傾計
一到你講嘢就斷線
出糧俾你學英文都唔升
去補囉 問問問
人地升得你就俾D信心自己啦樓豬
冇人叫你講到辣辣聲 講野最緊要自信
調返轉諗下如果啲鬼佬用廣東話同你工作交流 你會expect佢辣辣聲定係去到咩程度就得
人誰無柒? 呢句講得好
太怕柒果d, 最後都變左人地口中既柒頭

利申:成日做柒事, 但工作快樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞