飛一次大阪,談了一場六天的「同地戀」【2】

1001 回覆
678 Like 7 Dislike
樓主縱使寫到d sweet 位 但唔知點解字裡行間比我既感覺都係有d sad
唔知係咪錯覺,唔知點解個故有凍gay 廉的影子

咁......都係一件好正常嘅事

景色又落雨,又女主角病咗
十足十凍gay廉sad end 種感覺
究竟在這個世界上,有什麼事情比中金龍的伏更悲慘呢?

答案就是第二次中金龍的伏。

我們邊逛著京都的內街小巷,一邊搜尋晚飯的好地方,這時阿包忽然爆出一句:「金龍好似有兩間。」

「吓?」我以為自己耳朵有問題,阿傑也不禁問:「即係點?」

「道頓堀有兩間金龍,上次我地可能食咗唔好食嗰間。」阿包認真地說。

「有分別架咩?」我望向阿傑。

阿傑搖搖頭道:「我覺得無分別。」

「我都係咁話。」我說。

「但你地都未試過,可能第二間好食呢?」他還是不心息,原因是未嘗試過。

我心已暗叫不妙。

「唔係掛,我唔想第二日又食屎呀。」我哀求道。

阿包拍一拍我的肩膀說:「今次唔會架。」然後露出他認為很有說服力但其實我完全覺得不可靠的眼神。

「我覺得第二間金龍會好食嘅或然率低過10%,哩個風險冒唔過。」阿傑最終說。

就這樣靠著阿傑,終於解決堪比「第二次數學危機」的「第二次金龍危機」,保住我們舌頭和胃部的安全。

你好可愛
「咁想食咩?」阿包問。

「我想食大阪燒!」我舉手道。

「係京都食大阪燒?」阿包質疑道。

「咁當係京都燒?」

最後我們選擇進入一間,門面看上去不錯的店舖。

只是六時多,所以店舖內的人流不多。

店內的餐牌全是日文,而職員亦只說日語,這對我們來說不是難度,因為我們根本不懂。

當大家都是this this this地叫菜的時候,只有我自信地說:「関西お好み焼き!」

職員馬上微微一笑,大概是聽到日文的關係。

他們詫異地問:「點解你識講日文嘅?」

「因為我有個方法,可以速成背咗五十音。」我繼續說:「哩個係記憶法嘅一種,就係運用故事去記每一粒音,你要幻想每一粒音都係一個人物......」

我滔滔不絕地說,他們聽到很投入,之後便真的呆頭呆腦地嘗試組織故事去背五十音。

「有一日,阿 (あ)姨(い)去咗買菜,發現地下有粒閃閃發光嘅野,佢就烏(う)低身去望,然後:『er(え)!?係鑽石喔(お)!」

「唔錯呀,好嘗試。」

直至他們再點菜時發現,原來菜式的底下是標有發音,然後我被狠狠地毒打一身。
不食金龍非好漢
我們陸續點了不知是什麼的東西,阿包樂天地道:「咁都好,咁上菜時咪會有驚喜囉。」

幸好味道都是不錯。晚飯過後,我們便往酒吧前進。

這時我有點牽掛BoBo的病情,不知道她退燒沒有?就發了一個訊息去慰問她的情況。

那是一間樓上的酒吧,人流不多,大概只是五、六檯客人,大是上班族。熟識酒類的阿包替我們選了幾款酒,品嚐一下後,他問:「點樣呀?」

「好苦。」我說。

「廢話。」

「我都係覺得薯條好食啲。」我說。

「你拎野飲同野食比?」阿包說:「但唔識飲酒唔得架啵,第日你女朋友畀人灌咁點算?」

「好囉咁我飲囉。」不知不覺我中了激將法,一口氣喝光整杯酒。

喝光後,阿傑才冷靜地說:「咁所以你應該要係唔醉嗰個去照顧佢。」

瞧望一眼手機,BoBo還是沒有訊息回覆,害我有點擔心。

在酒吧觀看人生百態,有時是挺不錯,特別是望著坐在吧檯的西裝四眼男,一直與女酒保聊天,盲的也知道他對她有意思。

又或是鄰檯的男上司與女下屬的柔望對望,互相與眼神挑逗對方又是一場精彩的好戲。

在酒吧待了一會,飲了大概兩、三轉酒後,我們就回難波老家。

BoBo還是沒有回覆,是在休息?

從京都到難波,大概一個小時。一小時內,我一直望著手機,心不在焉。

還是聽著君がドアを閉めた後,這次覺得更入心。

到達難波站後,手機還是沒有訊息。

不知為何,腳步有點沉重,胸口有點鬱悶。

「不如你地返去先?」我對他們說。

「嗯?」

「我想去心齋橋行下。」我說。

「喔......好呀。」他們也沒有說太多。

腳步,便開始走往心齋橋的方向。

我抄佢架

因為西樓同凍忌廉係同一個人嚟
樓主縱使寫到d sweet 位 但唔知點解字裡行間比我既感覺都係有d sad

午後巴 應該係你錯覺
加油啊樓主,正評留名睇好文
gay廉,幾時開新post?就快1001

950幾再開都未遲
gay廉,幾時開新post?就快1001

950幾再開都未遲

出多篇再開

畢竟你係主角
又咁靚仔

中學時期,有一日文學Miss係我買野食嘅時候走過嚟。

文學Miss:
我:

文學Miss:「XXX,你要腳踏實地做人呀 。」

我:「點解無啦啦咁講

文學Miss:「因為你唔係食軟飯嘅材料 。」然後就笑住 咁走人。

我想要文呀 我要bobo呀

我想要文呀 我要bobo呀

Bobog
我要bobo
呢個位停好吊我癮

畢竟你係主角
又咁靚仔

中學時期,有一日文學Miss係我買野食嘅時候走過嚟。

文學Miss:
我:

文學Miss:「XXX,你要腳踏實地做人呀 。」

我:「點解無啦啦咁講

文學Miss:「因為你唔係食軟飯嘅材料 。」然後就笑住 咁走人。

有咩用?
呢個位停好吊我癮

被吊人數不斷上升
我要bobobobobobobobo啊
路過留名
故事到呢度係咪完架啦
再落去都應該………
Bobo好正吖
我睇到會係sad end
我幾時先得閒追返中環嗰篇故
利申仲驚緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞