消息指行政會議通過公務員2022加薪「少於3%」!

868 回覆
56 Like 82 Dislike
唔入黎一齊訓住overpaid?
你而家先知
華員兩年前騎劫咗 退休就一直加 做緊就凍咗兩年
計埋一年連1%都冇
計埋跳point多過出面啦
政府有錢左 到時繼續開多啲工作職位請大陸人
你好撚7
其實本身都預佢係唔加,但問題係之前咁高調話加4.5-7%
釣起晒啲人嘅期奇,跟住依家跌到得返2.5
(老實講,都唔知係咪777專登整鳩比卡超

依家重要係劃一加2.5,高層就合理
最慘係班中低層,加完都唔知加咗啲乜
實比人屌到爆
老實講,新腦細正路一上場用錢收買下人心都正路
呢新任連呢啲都唔識就真係無料到
咁公職本身就唔係為生產力嫁啦
係為左維持社會運作
係班「老百姓」要公務員搞KPI丫嘛
今年升職加左 13%
仲有得加?
但就係好有效咁釣到好多真心膠出黎一齊嘈
加得多就屌你加得多
加得少就話直頭唔應該加
唔加就話應該要減
減就話減得唔夠多
睇到厭真係咁難明D傻西想點咩
未撚驚過, 年年都如實報稅, 以前做金融SALESMAN就話出COMMISSION唔撚用單照CLAIM佢20%收入扣稅, 而家有三老又有仔女, 人工加BONUS都唔洗同你CLAIM 見客支出, 俾你計足退埋稅交個六七萬都無所謂啦都懶得煩
香港醫護生活係香港架ON9

第五波一更翻12-14hr
到時變曬城管
全世界去到局長級都唔係睇份糧啦, 睇POWER架麻
樓上皇帝幾錢人工啊, TRUMP, BIDEN, FED班人幾多人工啊同佢份身家比
我與時並進又點會驚FG
有甚麼可悲得過只可用年資做賣點 講唔到實際工作能力嘅人
激嬲班人有咩問題?
嬲唔嬲都係要跪架啦。
你反正都唔會反抗佢洗撚理你感受?佢梗係做佢自己覺得緊要果啲嘢先架啦。咪俾個2.5你囉。

點解明明理所當然嘅嘢講到好似發現新大陸咁 其實啲公務員係唔係唔知自己肉隨砧板上?講真佢中意嘅話,打撚死你都可以架。佢唔受法律約束,中意點就點架。
係咪以為文職set kpi = 一定係對市民快咗?
其實可以係審批野嚴左 以減少浪費公帑 / 出更多力係制定&執行控制香港人生活 / 幫更多腥港人&加快引入更多支蝗
佢角色係政府架構 咁你話 要求公務員對社會有生產力把撚?
所以佢意思咪就係要求公務員搞kpi係on9囉

咁都唔明
應該係開佢30%, 佢回鳩我20%免提供單據先岩, 都十鳩幾年無咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞