消息指行政會議通過公務員2022加薪「少於3%」!

868 回覆
56 Like 82 Dislike
丫,係喎
衛生署三年黎收過一張郵票加一張感謝狀
其實就係咁簡單之麻, 咁多嗲都唔知做乜
除非政府咁今次話減先真係影響大多數私人市場甚至樓市啫
中產先交得最多form比正苦搞呀傻仔
你呢句拎黎嘈
同一道理 救護醫生消防郵差 唔講?
而且你都話take risk 有得搵大錢自然有衰落,有咩好怨。
人地求穩定,跟整個香港市場機制行加人工既,都唔知嘈咩。要怨既,應該怨其他行業點解仲會搵到錢啦,佢地唔加,公務員點加
加上要嘈都嘈班退休啦,年年自動加人工。
公務員起碼都凍過薪2年
影響大多數私人市場都冇野好嘈啦認真,唔滿意嘅,劈炮,無能力劈嘅,就收嗲死死地氣返,都係咁簡單。
仲加薪? 應該裁員
除左搞車牌之外, 我無咁多錢日日買樓去打STAMP, 報稅交公司野全撚部都係寄,你咪慢慢做囉
2.5真係衰撚過乞衣
記得777啱啱上場開局好似唔差
比卡超一上場即刻激嬲班人
凍咗兩年加2.5,重話相信大家會盡力做
又係啲咩獅子山精精啲on9嘢
建議跟祖国公務員減薪
日日3,4點嗌茶圍威喂hea到收工
好人好姐點會入政府
收紅包做嘢 冇錢過主
真係嘈你加人工咩,搞咁耐都未明
因為公務員老細係政府,政府老細係中共呀
咁之前打唔贏中共,而家又唔敢出街抗爭,咪求其搵個對象出氣囉
而家要靠批鬥各行各業話你知我地手足好黃好鐘意香港,未放棄抗爭呀,明唔明?
冇心機做嘢了下午hea do
咪呃自己,無正常私企會跟政府
拿呢句就中point
成班反社會反唔到,搵d細既黎出氣,然後覺得自己階段性贏利,比d掌聲自己
報足稅未
今年我唔預佢加
兩年前畀華員會騎劫咗
我淨係望住2022 年 4月1號 mps人工返工 加幾多 冇say 架啦 咪做幾多畀政府

叫33A以上嗰班做多啲啦
1%都已經太多
乜撚嘢叫劃一?
退休都年年加
Cls
黑警或成最大贏家
加多個政府 一般請嘅人有要求
加少過政府 咪一直輸通脹囉
而家政府少過通脹 咪叫私人企業 拿 我加唔足 好收爹啦各方老細 你哋有借口唔加/加1%
唔減咪算好囉
補充多句, 其實政府人工算低, 對比出面高層黎講。

司長先得30幾萬一個月, 是旦一個bank 既MD 計埋bonus 都高過佢地, 仲未計人地有股權, 大量allowance, 全家保險加讀書等等。
禁一禁起底
原來做食環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞