消息指行政會議通過公務員2022加薪「少於3%」!

868 回覆
56 Like 82 Dislike
你未計跳pt
幾想睇班公務狗幾時比人叫捐錢比內地
出咗
農場文嚟
一早就知啦埋炸彈比下手係一定會做的野
班小朋友話個啲唔係行業黎
唔係坐寫字樓同冇專業技能唔當係
人數佔幾多呀柒頭 真正公務員工會
係有能力都冇用,做耐咗根本私人公司就唔信你,會用有色眼鏡睇你
嗰班擺明係小朋友黎
個班公墓員黎,係溫室長大ff自己比出面慘
係 個point 唔會有頂
個workman都十幾萬人工
啱,無錯,離開香港係最好既option
但係唔知點解1997年唔走,2003年唔走,2008年直頭我係中國人呀屌,2012年國教都唔走,2014年雨傘唔走,2019年都唔走,去到因為國安法而出現bno visa同其他西方國家既一系列低門檻優惠簽證先同人講要走

根本你班人就投資移民唔夠錢,技術移民唔夠料,好意思屌鳩班公務員廢?
有冇link
咪所有申請驗屍咁驗囉呃公屋呃社署呃學資果啲自己睇路
公務員加得少係正常
本身跳point 已經講緊5%以上, 加埋2.5%咪8% lo
失業係受疫情打擊果啲行業渣喎 咩旅遊酒店果啲渣喎
好多公墓員係出面撈過先入去
反而連登仔就從來未入去做過啦
但係又知入面好好做
送張郵票比你
最好快啲,特別係兒登仔要用到的服務先
唔滿意嘅,劈炮。
無能力劈嘅,就收嗲死死地氣返。
就係咁簡單。
唔明有咩好嘈。

私人公司跟唔跟,香港經濟會唔會因為公務員凍薪而收皮,其實關你撚事咩
講到尾咪又係嫌加得唔夠多。到加到30%果陣又唔會話“唔得!咁會令香港通脹,因為公務員有強勁消費力同交稅多。所以我哋決定加8%就夠!”
真心回應: 其實只有中低層既人先會眼紅公務員3年先加得3%

出面私人公司既正常專業人士, 假設starting 同AO/ EO 一樣, 可能幾年時間已經跳到去人地既MAX , 但公務員仲有10幾年路慢慢跳。 時間上已經跑出政府工好多。

仲未計私人公司有好好多既bonus , 醫療, career path.

所以無咩人會眼紅政府工

利申專業人士
中產心諗稅又有份俾, 福利唔關我事,排公屋唔關我事
你咪慢慢做囉
做mt好過
old seafood 育成計劃
其實係
係班地底泥先響度笑呢個公務員果個公務員,然後自己一係仲讀緊書,一係就搵緊2皮鬆d一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞