男兒當入樽 電影 12月3日上映

584 回覆
554 Like 14 Dislike
唔係足球小將
而係當時編輯決定行青春搞笑類型
係三井登場開始先將風格逐步轉變
同期有另一套系 講談社 既青春 + 搞笑類型連載

呢d原因係網友之前歸納過既,點解唔做全國大賽既原因,未考究係咪知
井上雄彥起好耐之前已經好唔滿意動畫版,射粒波又要回憶又呢樣個樣,搞成一粒波15分鐘,呢個係井上好反感既位

所以佢借呢點,用廣告形式畫左個動畫應該要做到呢個水準

https://youtu.be/AgUB4yXAxXk
重製動畫版啦
同埋留意下段廣告係無赤木同埋三井,井上應該真係拎呢個standard 黎去傾Slam dunk 動畫,所以先一直做唔到
以前係每一隻都好聽
所以slam dunk 真係成套都好勵志既動漫黎, 唔係因為籃球,櫻木應該都係加入咗黑社會。
成套動畫話俾我地知四個字「永不放棄」,鼓勵咗好多人,係7,80後既青春回憶黎。
我成日諗,畫冬季賽時無左赤木,可以畫湘北係打現代球風,櫻木係一個動作快又靈活既中鋒不過咁就要出安田角田,或者要畫個轉校生出黎

所以都係出返豐玉山王同打埋諸星大喇,再唔係就出if路線,出多幾套打下無畫落去既全國大對手。
三部曲就緊係打豐玉,山王上半場同下半場喇
咁多年黎都唔明點解赤木係ewing
個樣點睇都似大衞羅賓遜,而且洛文同佢係馬刺係隊友

Ewing 個樣點都似魚住多d
如果唔加新人嘅話,可以試下3打3街場. 流川,三井,宮有一係街場打打下波俾某某高中三個學生挑機,再話佢地三個係狀態唔好嘅情況下輸左,櫻林好翻出嚟知道左就搵埋宮城三井去覆桌,去到嗰時流川已經到左,之後4打4半場…. 當外傳咁樣囉.
我知個故仔咁樣實俾連登仔屌. 希望大家口下留情.
唔通真係出安西義輝?
咁就J死了
我覺得幾好喎,重要係live

上杉嘅live版本其實麻麻哋
嘴角聯完針係邊個時期
用而家d人套番90年代作者畫個陣d 球員真係得淡笑
做到天氣之子的lv又唔拘
俾宮城踢甩牙之後。
清田佢有跳步,守外線勁好多
守大前小前係有一定困難
大塚芳忠宜家配返仙道
清田高2應該要轉打pg,矮矮地成個iverson咁,下下爆埋去入樽

不過呢個假設太大
用返BAAD個首先係經典
intro一響即刻精神
以前動畫真係做唔到佢想要既速度感
拍個波都無佢畫咁流暢
但係佢大師級LEVEL當年邊有咁易搵到人做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞