周杰倫全新專輯首波主打<最偉大的作品>6號youtube首播

646 回覆
150 Like 106 Dislike
Mojito同不哭都冇 流流地喎
反而鍾意佢改呢啲歌名
係得佢先襯到 自信得黎又鳩鳩地 奈佢唔何
希望其他歌有唔同內容
譬如信仰,環境呢類。
Kkbox 係諗住唔上呢首歌?咁耐都未有
一定有kkbox有時係遲啲
就算冇單曲 過多十幾日都有大碟 到時都會有
個歌名唔係講佢自己ar
係咪講佢自己都冇所謂 呢啲語帶雙關既歌名
形容百年前既偉大藝術品又得 暗示自己既作品又得
有啲玩味 係得佢先carry到
咁撚垃圾都...
仲以為獨醒既連登仔會投反
大約由拍電影有男主角做開始?
即係真係唔錯囉難得周杰倫既新歌喺連登會咁多好評
loop到而家
姐撚啲快歌真係好襟聽尤其呢啲咁多唔同flow既rap
應該係佢開左杰威爾開始
佢堆跟班真係成個太監咁跟前跟後, 永遠做下下下下把,
次次節目都係捧周老闆, 完全無合作既感覺

即係你當周杰倫係周星馳, 如果下把似吳孟達黃一飛羅家英都ok
但d 跟班係似梁思浩, 細龜果d 無job 做R 撈既柒頭
應該係佢開左杰威爾開始
佢堆跟班真係成個太監咁跟前跟後, 永遠做下下下下把,
次次節目都係捧周老闆, 完全無合作既感覺

即係你當周杰倫係周星馳, 如果下把似吳孟達黃一飛羅家英都ok
但d 跟班係似梁思浩, 細龜果d 無job 做R 撈既柒頭
呢幾年每次聽完新歌都會咁做
聽左咁多年, 覺得周杰倫有心作既都有以下特色

- 融合古典 (歐洲/中國) + 現代R&B 元素
- 有一段明顯既樂器solo (多數鋼琴同結他)
- 歌曲中間有一段突然轉調 / 突然改風格既間奏
- 跟住音樂走既唱腔, 早期佢把聲carry到幾種唱法

呢首除左唱功到唔返之外 (爛左聲要就住度力), 其他都已經做哂

符合哂以上條件既早期好多首都有, 冷門d 既有完美主義
真係音樂的王
而家啲MV無以前咁好睇
就係因為太多嘍囉向度好違和
Mojito同呢首都係咁
同埋佢玩魔術 (同打籃球) 既mv 同節目都好柒
感覺就好d 唔識彈琴/結他既人學幾個chord 扮solo 咁
傻拉
翻譯出去比人笑死
MJ都係叫king of pop
佢就king of music
真 係好過前幾隻
但同以前充滿驚喜嘅周杰倫完全冇得比
總有個本質分別,個title佢自己比自己。
MJ係人地比佢 真係好能尷尬
平時都係剩係聽歌
Deep少少既內部關係,無乜點聽過

剩係最記得拎金曲獎
沒有吳宗憲,沒有周杰倫
只可以講吳宗憲唔係最用心將jay發輝到最極致嗰個
楊峻榮其實真係唔話得

Btw不和嘅詳情我都唔係太記得

唔知仲有冇機會睇到佢哋同場
簡簡單單
有佢同jay女郎已經夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞