周杰倫全新專輯首波主打<最偉大的作品>6號youtube首播

646 回覆
150 Like 106 Dislike
一個創作人要自我突破其實係要全方位
唔只係轉曲風 玩新編曲完素 轉題材 換人合唱 轉唱腔咁簡單
其實係要所有野加埋 立意深意要創新之餘 個作品仲要俾市場大眾接受

用番你講既"比較大的大提琴"做例子
依首歌可能係作曲 編曲 同形式風格上係有突破
但成首歌既歌內容其實你講唔出到底想講乜 可以話只係一個有趣既民間小故事

你話作曲創新同玩唔同音樂元素唔同左 點解唔係突破?
因為依樣從周杰倫出道開始已經做緊
係比較大的大提琴之前 已經有雙截棍 有佢寫俾蔡依琳既布拉格廣場
講有異國風情既民間小故事 就有威廉古堡 有米蘭的小鐵匠(而我覺得米蘭的小鐵匠份歌詞已經好過比較大的大提琴)

同樣道理 你唔會話夜的第七章係太大突破 因為之前仲有以父之名
因為以父之名創新既元素真係太多 電影感 詩意 編曲 致敬《教父》 用第一稱講黑手黨故事
你會話迷魂曲 土耳其冰淇琳 係曲風係有創新 但你始終唔覺得佢同梯田 愛在西元前 甚至雙刀係同一等級
因為迷魂曲份詞竟然係個好傭俗既愛情故事 土耳其冰淇琳都係無故事既作品

今次依家首新歌 其實都係類似狀況 曲風似琴傷+夜的第七章+魔術先生
題材算叫做有多少少野講左 向法國1900年代前後既藝術作品致敬 但都未去到最後的戰役 止戰之殤果種有批判性既深度

周杰倫依個情況可以話係好極端 因為佢前期既音樂形式創作力太強
形式上到依家好似點都突破唔到
但佢既作品故事 歌詞既立意又無特別強既創造力 甚至愈黎愈差
無曬懦夫 梯田 最後的戰役果種社會題材 講來講去都係小故事 男女愛情 中國風寫左五六首就永遠武俠恩仇 反而上海一九四三仲識用歌詞去呈現回憶
情歌就連當年晴天 分裂 園遊會個份毒撚青春味都無埋
我諗稻香係最後一份詞令我覺得可以真係有內容

你可以問 嘩 周杰倫前期既作品咁強 要突破咪好難
的而且確係 但我諗佢依幾年俾人屌到咁狠 唔係因為佢突破唔到以前既自己之餘 仲要不斷退步寫糖水歌 連自我重覆都做唔到

歌手可以收山 可以封咪
當你要出新作品 觀眾聽眾就自然會更高要求 其實不論對導演 作家 都一樣
其實做唔到都無乜所謂 自我重覆係生意角度都唔係負面 總有粉絲會埋單
日本 台灣 大把歌手都係不斷炒冷飯 曲風二十年如一日吸水
但你要講到突破 其實無就係無
咪撚玩啦
李榮浩淨係結他方面已經嬴成條街
再講音樂成就
一個金曲獎最佳新人
一個暫時咩都唔係
比多十年佢唔轉風格繼續唱口水情歌的話
我睇唔到有咩可以超越到李榮浩
遇左俾人屌 首歌唔差

但做唔到播完又播 播完又播既水準

琴聲真係好正 ,但唱腔/歌詞真係好普通

唔講了 去聽返彩虹
李榮浩初出道係ok
但係後尾唔知做乜9走去抄john mayer
成個觀感即刻差咗
ching幾公道
不過覺得你有少少太重詞作
我就覺得好音樂唔necessarily要有好故事
後面我就好認同嘅
其實覺得佢幾慘
最慘唔係同人比 而係要同曾經嘅自己比
尤其自己已經上過好高 真係好難有突破
上咗神檯嘅人都係人 唔係神
但又正正因為曾經創過高峰
又好難怪大眾會不期然攞嚟對比翻
理性上嚟講我覺得佢都唔會再超越到自己
但明明佢而家退出樂壇都可以幸福生活一世
亦都唔使俾人吵有冇突破
但佢依然嘗試去做呢個mission impossible
無論為賺更多錢定點
我覺得都值少少respect嘅
又係玩魔術
成個MV唔知想表達啲咩
我自己睇法啦
因為歌詞真係可以打破聽眾之間本身既偏好
依我自己為例 我本身唔太聽快歌 亦唔聽heavy rock 覺得好嘈
但我loop親葉惠美 都唔會skip懦夫同雙刀 好大程度係因為個歌詞 我相信好多人都係因為早期周杰倫而拓闊左好多音樂類型 而點解覺得佢早期既碟咁神
另外 00年代初華文rap唔係主流黎 周杰倫可以完全打破依樣野真係靠個歌詞內容

講番迷魂曲 我當日聽完首歌再睇番歌詞 真係覺得好浪費 個編曲咁有新意 但竟然係mk式溝女......
有少少似將之前啲歌mix落去

我覺得依個做法ok
我自己係重曲不重詞嘅
所以我接受佢後期嘅作品

不過我都同意你所講,
佢後期啲詞實在冇內涵
呢回事由jvr 開始變質,
最大可能因為個監製問題

監製就係控制成個專輯嘅品質同內容
喺舊公司嘅專輯,個監製好清楚大眾鍾意啲乜
所以控制到個品質幾好

去到新公司,監製就係佢自己,冇人lead佢
而周杰倫本身就係一個性格偏向比較幼稚嘅人
所以咪搞到後期啲作品咁樣囉
周杰倫就係中二病,愛扮嘢
後期MV都係賣靚景啦,行下走下唱下影下外國靚景
今次MV算唔錯,有靚景有故事
apple music得mv?
編曲版手寫的從前
我幾睇重歌詞,所以幾認同清所講而家嘅歌無咗內涵,好多為華麗而華麗
方文山做多咗副業都係問題,佢同周杰倫一樣交唔番早期嘅水平
幾鐘意佢東風破、青花瓷等中國風,但之後都突破唔到
係得中文歌先咁重歌詞
日文歌詞九成都係bullshit / 叫春黎
但係唔代表唔好聽喎
中文6個音已經可以講到一句說話,日文6個音得2個詞語
利申n2
紅顏如霜
錯過的煙火
還在流浪
粉紅海洋
倒影

5首新歌
好似係真
同侯佩岑分左手就失曬控
醉愛郎朗
覺得自己都穿越左返去學生時代
係感觸既
可愛女人
前排王力宏單野 個個話希望周杰倫唔好有醜聞
因為太多人會崩潰
可愛女人
果時細個仲以為佢真係同徐若瑄
對比近年既新歌
依首歌已經有返以前既影子
啲人覺得范特西太驚艷 到下一隻一出
個個扮哂專業咁話佢回塘 江郎才盡乜乜乜
每次一出歌一出碟就係咪都話左先
點知打後幾隻碟 大把人聽到今時今日 邊聽邊鬧回塘
曲風係
但以前D歌好似止戰之殤嗰D個key 高D,有D扯喉高音,好聽D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞