周杰倫全新專輯首波主打<最偉大的作品>6號youtube首播

646 回覆
150 Like 106 Dislike
首先嗰個玩音樂同咬字唔清晰嘅周董終於番嚟先講可惜嘅地方
首先把聲已經變咗,有啲位佢唔高音唱感覺有啲奇怪
雖然話變番以前嘅味道,但第一下聽覺得成首都好似夜曲+夜的第七章但又冇咁入腦
如果佢唔轉音,副歌嗰part會好悶(好彩轉咗)

然後到我鍾意嘅地方
首先講MV:
初初我覺得MV好出戲點解要變魔術,係咪自己自肥但係我又諗起「音樂係可以穿越時代」而識音樂嘅人就好似識魔法咁,可以將經典帶到現在、現在帶回過去。除此之外整個MV同歌詞互相配合,唔係咩詩情畫意深度情節,仲有些少搞笑嘅氣氛,但係睇得出MV想帶出嚟嘅效果,用心之作作為一個藝術家最想一定係穿越時空見到傳奇

然後講詞:
我個人非常鍾意將音樂以外嘅文化放落歌詞,情形就好似yoasobi, jer會用音樂嚟演繹一本書,超正(純個人喜好)所以見到周董將不同時代嘅藝術品結集然後寫成一首詞,完全直擊心臟
再配埋古典曲風,oh my god,浸淫喺文藝薰陶下

最後係曲:
周董玩番最熟悉嘅古典味實冇死雖然好有以前嘅影子,但佢亦將舊曲改編去昇華首歌,延續自己嘅經典,bravo 一首延續經典嘅曲再配番主打文藝復興嘅詞再加埋穿越時空MV,所帶出嚟嘅味道太正了

感謝周董,如果仲有機會聽你演唱會希望你可以好似對待依首作品咁,唔好再「我和我的朋友」
係周董朋友演唱會featuring周董
所以演唱會收平咗比你
笑撚死
以佢嘅新歌嚟講,唔好聽
聽返佢以前啲舊歌好過
不過佢都半退休咁,久唔久出下新歌等人仲記得下佢
唔會放Playlist, 但算係誠意之作,幾有心機
我都覺得個曲幾正,但d詞好似d fuckboy auto tone 一樣咁柒
https://youtu.be/LJO0WCbHEXo

回到怕怕醜醜的過去
我杰迷 盲撐
lm
周杰倫依家先出道的話中港台樂壇唔知會係咩樣
關咩事,有實力就自然有人聽當

利申:小學開始聽,宜家都做左社畜差唔多8年
我成日同d靚仔講
聽周杰倫一定要由最舊聽起
唔係你一定以為80後90後係on9

btw 呢隻都好普通,係好左dd
但以家都係有浸mk 味
點為之突破先 比較大的大提琴呢D已經好突破
但係觀眾係鍾意告白氣球呢D口水歌佢都無計
聽完好快唔記得
就算比個前奏我都聽唔出咁囉
十幾年未聽過周杰倫去返呢個級數嘅古典風快歌,
佢係咪拎返廿年前嘅歌嚟改
行撚開啦
個MV好好睇
歌未係好入耳 聽多幾次先
周興哲有潛質
會唔會太屈
其實真係有驚喜 曲風編曲同旋律都拍得住以前嘅水準 只係今次個歌名…
有咩問題?無睇歌詞定係無睇mv?
成首歌的精華就係個鋼琴前奏同中間朗朗鬥琴段solo,mv都拍得唔錯,好似睇緊故事咁,結合編曲有種穿越時代既feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞