[公路單車] 2022 環法單車賽 Tour de France 討論區

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
簡單黎講平路衝線站/中途衝刺點都有衝刺分>綠衫
每個爬坡最快過就有分>波點衫
波點衫係包括賽事中任何一個有級別嘅爬坡頂衝線,按級別會比分頭n個到山頂嘅人唔同嘅分數

綠衫就剩係中途衝刺點同終點頭n名有分
我覺得屌得啱
其實證明咗Jumbo內部根本就覺得唔會鬥得贏Pogacar(甚至比我覺得嘅機會仲低),我係Vingegaard都灰機啦
又或者冇‘唔會鬥得贏'咁誇張,但起碼係覺得機會唔大,寧願蝕少少都搞惦件綠衫先
我覺得Vingegaard係有得鬥下
應該係全場唯一一個
我反而覺得值
其他隊踩幾年都冇一個環法stage win
今日個終點開正wva 果番,食得梗係食左先
佢舊年咪係咁
不過Jumbo人腳都勁,應該有貨交嘅
其實只要Vingegaard爬山都match到Pogacar,總成績係1分鐘內其實咩都有可能,一個小意外/ bad day (雖然Pogacar好似冇) 都足夠逆轉,我覺得唔係冇可能

仲有一樣就係Pogacar雖然對上兩屆贏環法係100%夠說服力,但確實佢呢兩屆運氣都好,冇遇到咩大意外,Roglic上年又早早退賽,我覺得環法實在太tough同太多變數,我就唔係好信真係年年都咁順,計機會率真係冇野係冇可能

撇除 Jumbo 派膠我想冷門d tip Vingegaard 贏GC
所以都覺確係觀點與角度
我覺得做得GC隊就預咗要幫自己GC主將一分一秒都計到盡,有所犧牲同取捨就算可惜都冇辦法
唔知Pidcock Top 10可以hold到幾耐
其實牌面計而家都算輸多過1分鍾,以stage 1個成績黎估Vingegaard stage 20好大機會要嘔多30秒左右
jumbo同ineos如果要威脅pogacar,我諗唔可以再等爬到最尾座山先出手,一定要早早扯乾uae D副將,迫佢單拖鬥群雄
btw,有冇人知Vingegaard同jumbo份約簽到幾時
所以咪就話ineos同jumbo 2隊聯手先搞得掂,poga 係癲,但你睇到早2個stage無火車帶佢都係好辛苦

想贏真係靠戰術

最緊要要前面個堆雞湯,Yates ,Vinge roglic 唔好甩咁多等世紀大逆轉

Btw今年雞湯幾好嘢,到依家都重係度,希望有一翻作為
琴晚wva睇住poga嚟食真係好撚正
今晚 stage 9 踩 192.9 km, 爬山站
開賽時間: 6:45pm
預計衝線時間: 11:28pm - 12:02am

最後25.2 km 先爬一座長15.4 km, 平均斜度6.4%嘅一級爬坡,然後有~6 km落斜,最後 ~4 km再爬一座冇級別嘅坡
今晚又有環法,F1, 又有温布頓,點揀好啊
Why not all
冇睇一星期,咁快就放甩咗
踩咗30 km 都仲未 form到 breakaway group
鬥咗4x km先form 到 breakaway group,但過多40 km 已經要開始爬二級爬坡
F1唔洗睇哂成場嘅,冇SC睇頭幾圈同pit windows個10圈都夠
溫網djo都好大機會贏
F1排名隨時洗牌,都要睇成場啊。不過我決定電視睇環法,兩個ipad睇F1同温布頓。BTW, 祖高域未贏過佢決賽對手,所以真係都唔好咁快講好大機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞