係英國返左個令月工,真係幾舒服,值得過嚟一試

335 回覆
1162 Like 118 Dislike
搵極文職都係要靠超市工吊命
打多一排再搵唔到睇下點樣好了
本身都讀過IT 但冇咩寫CODE經驗
你意思係話搵嘅文職工作人工太低?
照計你份CV有IT呢啲字眼應該好多agent搵你
呢個我就唔太清楚啦, 但我朋友係加拿大做就真係輕鬆既 不過佢有同我講比人laid off既危機(有失業保險) 可能真係外國請人成本太高。
佢做野彈性工作時間但責任制 有時自己時間分配唔好玩得太顛就OT到2-3點。

巴打香港行情係點?洗唔洗成日OT同辛唔辛苦, 有無得WFH
我覺得香港uiux暫時都好唔成熟,平時聽啲management同啲客feel到佢哋對uiux嘅認知都係整色整水,完全忽視做 user research覺得嘥時間。

因為我間公司係startup連pm都冇,所以我仲要自己出馬去擋啲唔合理嘅feature request,同其他team嘅人deal。

返工平日都唔算太chur,但係間唔時weekend都要用埋嚟做公司嘢。同埋冇人會教到你嘢,公司乜叉關design事嘅嘢都要一條友食晒 之前連公司網站都要自己落手砌埋。

WFH就唔洗諗老細覺得WFH = 蛇王
始終香港係速食文化 都無UX
或者老闆= UX
好多公司UI 都係MOCKUP就算
更加唔好講重視UX呢一樣野, 不過巴打如果你連frontend/切版都要做,
咁樣都真係幾chur...
設計真係一個唔受尊重既行業
仲要驚比人炒
Btw
講多少少, 如果係加拿大,
面試通常要做兩個project+
同你既pm溝通,
有d係印度人你會聽唔明佢講乜
跟住如果公司okay就無問題請架喇
稅後都會有hkd 25-30k 左右既
如果好senior/有上進心 做ux稅後40-50k
咁一樣加拿大雖然彈性高,要同pm夾時間幾時返工,否則開會有條友唔見左就
有時weekend都要抽時間做野
但總括黎講加拿大O唔OT都要睇公司
扣完稅都多過香港份糧

會 搵得海外人 有interview既都預左會幫你整visa
樓主on9 英國出曬名工程最好做
IT都係做狗 如果想生活好一定係留港
工程巴打建議一試
做醫護根本冇分別 甚至差左
人工至少7折
冇wfh
冇早放
workload大左
上網揾工嗰陣key words 打埋visa sponsorship
冇返過 純粹黎之前讀完
本身返其他文職
自學 civil人個個老餅 識寫下script 簡單automation/ data extraction已經屌打全間公司
sor自膠
呢個只係講緊個別example

強調返英國係20日minimum,香港係7日min,咁比較先公平
IT可能係既
但就咁indeed睇,好多其他類型既工程狗mid level都係35-40k/year
未扣稅都可應只係同香港打和
當然workload或者唔同
其實d人成日有4成呢個印象,係因為呢個大概就係最高梯度既%(eg澳洲最高就45,紐西蘭39)
但留意返呢個4x%係只有你最後超過某個數既收入果部份先係收咁多
比如澳洲,係你由180000AUD(per year)打上果d先收45, 如果你啱啱好180000年薪,你只係交51667,計返其實30%未夠
而180000已經成球港紙年薪,連登仔有幾多個有?
屌你al仲多過香港做公墓完
五毛黑警國安PR狗 自己揀個認左佢啦
做到想死每日返十幾個鐘
你英文名係咪A字頭
香港好多工都underpaid

但同時更有好多工唔值30k+
點搵會計#bye#pig
IT 唔駛Interview
話搵就搵嘅?
澳洲呢邊又leetcode 又system design
Technical Part In 左total 八個鐘
仲有樓上話外國稅後唔好pay?咪玩啦,轉一轉地方多成倍,扣埋稅都多五成,未計股份同完約bonus

都係果句,做人定做狗,買張機票體驗一下
可能我未腥足去咁多agent
帶住香港普通文職經驗基本上都搵唔番差唔多文職
按差不多職位人工應該無大分別 扣完稅少左10%掛。
香港人好唔慣出share呢個概念,多數淨係留意cash個part
真係要扣四成啲人點生活
過咗某個threshold個一部分嘅數先係收四成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞