係英國返左個令月工,真係幾舒服,值得過嚟一試

335 回覆
1162 Like 118 Dislike
lm
係英國翻緊pub kitchen,c伏過香港飲食幾撚多
你唔係真係好專啲公司唔係好肯幫你搞visa, 但你有visa啲公司就即刻順攤好多, 你競爭力同其他人人差唔多, 所以有bno visa真係好洗好用, 冇就難搞啲
唔清楚,冇問到咁deep

佢都係攞住bno visa過嚟搵左幾個月就搵到工,冇啲文匯大公cn01咁講到咁多障礙
原來我上次去pub等野食等撚左成粒鐘都冇就係你條撚樣
痴撚線到
去第2個地方做下野都計埋開枝散葉
點解唔計下留係香港比人抄家既可能
人生唔係淨係結婚生仔既 睇遠啲啦
有冇得講下如果唔係做IT 呢d 近年熱門科岀路會係點
生活開心嗎
你上linkedin睇下,英國it工普遍高過香港,英國唔當it撚係狗
講真,如果妳一心諗住只係過去做幾年嘢,咁不如唔好過去了,完全唔值得

一來稅重,二來遲早都係返香港,咁何苦呢

有決定移民先去外國做嘢,就真係要諗埋將來,組織家庭等等
係悶左啲,但個悶係來自身邊唔多同聲同氣既人

同埋係英國shopping真係唔方便,所有野都隔好遠
要花多少少時間搵工囉,但係到都識唔少成功搵工例子,不過要比啲耐性搵囉
明解..唔該晒巴打
因為一向都係IT 先易搵,都明
宜家先讀IT黎唔黎得切
出糧係咪直接扣4成稅
之前聽人講話外國tech唔會鳩追features
會放多啲時間planning同埋寫好啲code
係咪真㗎
唔會呀 巴打都勁呀 香港呢行都算冷門
entry 18k 唔算太差 外國uiux都易炒人
其實真係唔難,就算唔係老本行要搵返一啲文職嘅工作都唔係難。
如果喺香港本身搵得唔算好多嘅文員仔過到嚟更加好,因為唔會突然間個人工好有分別。
反而有啲人10萬8萬人工,過到嚟真係會少好多。
請問有冇介紹,我都搵緊?
但係我冇任何IT嘅經驗,唔知會唔會聽唔明。
外國 uiux 易炒人係因為啲pj 做到咁上下cut headcount 定係淘汰率高嗰啲

其實依排睇新聞見外國啲tech 公司都開始cut 人/暫停hiring,都有啲擔心過到去冇咁易搵得返uiux 做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞