係英國返左個令月工,真係幾舒服,值得過嚟一試

335 回覆
1162 Like 118 Dislike
chill過係香港勁多,workload低啲,比多好多時間你做,最緊要份糧扣完稅都多過香港份糧

不過係香港同老豆老母住,尼到要自己交租,扣埋租就唔係好草到錢

小弟做IT
慶幸自己當初有下定決心過嚟試下,見識下世界識下唔同既人
揾咗幾耐?本身係香港做咗幾耐?

此post已完。
搵左兩三個月,keep住都有interview

係香港做左3,4年
做IT可能真係幾易搵,或者其他專少少既科。但我係到識唔少friend就算唔係專科都搵到工 eg marketing, pr, hr
真心冇諗過原來work life balance係真
真係睇你夠唔夠膽過嚟,有visa搵工易好多,每次first in都問你有冇visa,有就即刻順攤好多
25,但留意返英國公眾假期少過香港好多
London?
過左嚟就覺得自己以前係香港做到隻狗咁好on9, 尼到個個收工就準時走或者早走
yea
最緊要份糧扣完稅都多過香港份糧

咁係你本身很香港廢姐
巴打幾多歲?同咩人去移民?帶咗幾多錢去?
除左工時外 呢邊做野好撚彈性鍾意wfh就wfh仲要可以overseas remote working
做同一個role但尼到出多好多

尼到真係重視it狗,比高好多人工
香港人把口就係咁臭 係都要踩人兩腳
應該係香港underpaid得好緊要
Uk 扣完稅都多過香港就知咩事
可唔可以自由選擇work from home?
26,自己一支公過嚟炸,過到嚟好好彩搵屋搵工都好順利

搵到工前應該洗左10萬左右
正確,尼到對IT狗好好,出多過係香港好撚多
hello 巴打!想問你係做programmer? 主要寫咩language?嚟緊都過嚟英國都係做it
我果間可以,我自己會一個禮拜返兩三日office,但office基本上冇咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞