歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (149) 未訓醒就中1001

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
水性油其實掩蓋力係咪差唔多?
去fdx10a問下老闆同試刀
我都砌緊盒one piece 船仔, 朋友送嘅

感覺呢啲細細件又要補色嘅真係好地獄. 希望完成晒可以放上黎比大家過目
唔好直接用枝marker畫響模型上面,
吱出黎拎支畫筆薄塗多幾次,每次唔好補筆,
單一方向咁油,乾完再換另一個方向,做幾次就掂
入邊有水口、分模線?為咩事要磨
因為爽呀爽呀講笑
我做係加深完刻線 要磨番平佢汁靚佢?

但係人哋問緊為咗唔好磨走detail係咪要加深啲刻線先喎
即係為咗打磨 => 所以要刻線
而唔係
刻完線 => 要磨走啲飛邊執靚佢
件越少步驟越多咁加油
唔止 marker,就算係黃色的硝基油個遮蓋力都係低,噴油要用黃色去冚其他色,最快係打層白灰先,否則就算噴幾層黃色都硬係覺得有少少底色透左出來
我覺得依架個隻已經係mg
Nice wor
我都有同一個問題,唔係點磨好,係點解要磨應該睇唔到既位

又78
好正常
第一隻唔出78 先怪
sdcs斷line就係因為佢
可能bamdie marketing 心諗,屌不如做多少少可以再mark 貴d
想問下有冇巴打砌過職人藝嘅新安洲改件大概幾錢?
而家好似冇地方有賣咁 好想收返盒
如果睇唔到嘅位,分模線就算嫁啦!但水口都會磨走,因為有時水口係會阻到砌件,例如會頂住左右合埋嘅件!
細節位盡量唔去磨!而加深刻線同新增刻線就點都要磨嫁啦,但多數用大號砂紙嘅磨,盡量唔會磨多!

但細節位磨唔磨,真係要睇咩情況bor
幅圖假㗎喂
部機影出嚟low res 啫
初初用GM乜都唔識, 冇唧啲油出嚟直線抽擊, 之後冇乜時間得閒繼續油, 所以每次都隔咗成日先再油一層

利申: GM真係好垃圾, 寧願底灰+水性油好過
黃色白色呢d本身遮蓋力就係冇咁好,
分別在gm筆本身有thinner係入面,
油第2層會融鳩返第1層,唔預你油好多層去疊上去.
水性油係會預你油幾層所以冇問題
等新ver ka
mgex第一隻咪獨角囉
係wor
屌唔係獨角就78架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞