歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (149) 未訓醒就中1001

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
建議你搵幾塊件自己試下唔磨同磨到600 800或 1000然後上色睇你想要咩
你問一百個人就有一百個唔同答案
咁你未上問,呢到咁多巴打肯答你

最重要係人地答完你就唔好去質疑人地比你既答案

正宗你信就問,唔信就咪問

我自問就好撚怕答完人野之後條友拎自己上youtube 睇完d 片那學到既野質疑自己

我地答你就唔收錢興趣驅使,youtube d 撚樣就求view,邊個有心d 就自己諗
應該假,不過如果真既我必買
大魔巴真係有心機,我都覺得模型係自我滿足多D.
其實就咁既,模型只係將既有既工業技術微型/興趣向咁變成玩具,
而工業既特點就係其實並沒有全世界公認既SOP,唔同方法做到一樣效果就大家都會做,只不過大部份人做緊既方法係最省時省力省成本.
偏偏模型精緻成興趣後變左藝術,藝術就更加言人人殊冇標準答案.
結果都係去左自我解決滿足果度.
冇記錯之前你係問打磨既問題,
你問"點樣可以好D"個個都一定答你隨心,
因為個個對好D既定義好唔同,
每個人可以為個"好"付出既時間金錢都唔同,
我自己上完消光磨都唔撚磨已經覺得好左,
有D人要磨3次先覺得好少少.
結論就係你要睇多D知道自己想要咩效果,一係自己磨到咩效果,
一係貼你想要參考既效果出黎問人先係你學得快既地方.
千祈唔好再問D大師諗住問到個MODEL ANSWER出黎

磁石+AB土

無縫伸縮棒棒

以為台灣人用
點知check完先知台灣好少用
比多個
終於第一次成功去到水貼段差

果然網上d 教學都係唔可以盡信

衰過勁多次

SMP認真一世人一次夠皮
唉屌係喎可以切加磁石。

呢度我上色先砌再冇縫。

我支十字架整得唔好。
係咪光油多層再磨?
其實just for fun, 都無乜分別嘅
原理一樣,技巧問題
可唔可以講多啲?
都係磨完再上光油,做多D安全D
smp砌到發火, 啲卡榫成日唔啱位
我部age 主體係光油,上貼,再磨,再消光。 主體效果好好,個盾冇上光油,就顯眼少少。
要上門

3D scan
細思極恐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞