有冇人開始,feel到香港聯繫匯率可能守唔住

235 回覆
37 Like 638 Dislike
真係唔覺經濟差
個個放假都肯洗錢去玩
廣東道一向都唔做本地人生意架喇
有咩參考價值
承上題,睇睇金融海嘯時07/08年的數字

淨係銀行結餘已經係個陣double 有多,雖然我都好想聯繫匯率出事,不過淨係睇數字金管局仲有排玩

除非發生以下的事,否則聯繫匯率制度都唔會出事
1. 美國制裁港元
2. 中共陰乾外匯儲備,宜家的數字係假既
3. 香港本土發生戰爭或超大型天災

不過發生得呢d野,香港唔使聯繫匯率出事都死
cctoy all in 2
成班陰謀論撚淨係識捕風捉影,FF 多兩下就當成世界真理
中年人路過表示同意
今次係7婆做得更西姐,講成個環境係沙士恐怖好多,果時d人係要落老麥食2手薯條,過中秋就係錢食飯於是食月餅頂住先
人地美國想加到6-7厘 香港係咪要跟先
之前政府幫人借9成按揭買樓 加到6-7%應該好多人跳樓
2332/85=27日
27日後無錢港元free falling
呢個post好多有錢人
美帝都可以雷曼
小香港城市破產好出奇?
唔係以為共產黨接手有好結果呀
加撚左未呀而家
近乎不可能。

極低機率(除非打仗或者會、中國建體都唔會、對儲備淘空/虛化發生。)

何況、有禁多避險方式。

可用。應用。

守唔住、脫匯未必係壞事。
有咩係無可能
物理定律黎架?
其實cctoy 柒撚夠未呢
有呀
Cctoy 唔炒車真係無可能
你收皮啦
房屋台話唔會加息架
呢20年令好多人富起來
供斷左層樓都差好遠
仲要支那呢20年出口咁旺,香港人食呢條水都撈左好多油水啦
建議樓豬進修 finance
少上連登
咁你嘅智慧會有增長
同埋個氣氛係絕望好多
而家個市再差,大家只係覺得暫時,等佢復蘇
03個陣係覺得香港會就此玩完,永不翻身
邊有得相提並論
03唔係覺得香港會玩完,係覺得自己會玩完
你/兒登仔既feel 完全冇參考價值
2003 年沙士,所有野跳樓價
2020 年武肺,初期咁恐慌都無咩跳樓價
個心態已經爭左好遠
去到2022 年,直頭係舞照跳馬照跑
成個社會氣氛根本唔係同日而語
中伏中到你60
有呢一日既話 應該係打仗/離打仗不遠矣
98年同22年唔同,98年儲備賬面確係無22年咁多。
但98年無移民走資外商撤資同大陸人仔換港美元儲備,淨計大陸拎人仔資產換港美元儲備已大削港美元儲備含金量,如果加埋走資條數......
咪依家囉。台海危機有可能今年尾發生,再有信心危機全民變賣資產換美金,有幾多千億都頂唔順⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞