有冇人開始,feel到香港聯繫匯率可能守唔住

235 回覆
37 Like 638 Dislike
仲有4000億美金
香港聯匯有鎂100%支持,點解覺得會無子彈
backup佬
你白癡低B,試過美國加息,香港都係過左半年先跟啦,有咩問題?
咪就係嗰時冇息差呀嘛

其實泊咗喺香港嘅錢佔咁耐以嚟印咗嘅美元好多比例咩?

你話啲錢冇走咪冇走囉,啲錢變返做美元喺香港用嘅

同講冇人移民冇分別
幾年前又係吹,結果
唔好咁多幻想啦
唔洗兩個月應該可以玩完 下個月美國又加息 又要加速
on9
金管局今晨接86億港元沽盤 本輪接錢突破千億

港元滙價持續觸及7.85弱方兌換水平,金管局根據聯繫滙率機制,在紐約交易時段承接85.8億港元沽盤,香港銀行體系結餘將於6月27日後跌至2333.2億港元。

自5月13日凌晨起,金管局已14度接錢,共1042.8億港元。

次數 港元沽盤金額
(億港元) 時間 日期
14 85.8 凌晨5時 23/6
13 112.49 凌晨5時 22/6
12 95.77 下午5時 21/6
11 52.2 凌晨5時 21/6
10 128.19 凌晨5時 18/6
9 138.24 凌晨5時 16/6
8 117.75 下午5時 15/6
7 92.55 凌晨5時 15/6
6 43.96 下午5時 14/6
5 58.88 下午5時 16/5
4 31.64 凌晨5時 14/5
3 28.65 凌晨5時 13/5
2 40.82 下午5時 12/5
1 15.86 凌晨5時 12/5

https://inews.hket.com/article/3246541/%E3%80%90%E6%B8%AF%E5%85%83%E6%BB%99%E5%83%B9%E3%80%91%E9%87%91%E7%AE%A1%E5%B1%80%E4%BB%8A%E6%99%A8%E6%8E%A586%E5%84%84%E6%B8%AF%E5%85%83%E6%B2%BD%E7%9B%A4%E3%80%80%E6%9C%AC%E8%BC%AA%E6%8E%A5%E9%8C%A2%E7%AA%81%E7%A0%B4%E5%8D%83%E5%84%84%EF%BC%88%E4%B8%8D%E6%96%B7%E6%9B%B4%E6%96%B0%EF%BC%89?mtc=20038
假乜嘢設?未加息之前美國唔係近乎零息咩?

錢除咗睇息差,都要睇啲錢泊喺嗰到有冇回報

人仔息口高過美元,有冇人仔想走?
仲有大把錢接盤喎
真係諗多左
諗多咗香港股市已經drop to zero冇位可以再做
其實你承唔承認有港元走咗
發覺好多窮撚/學生兒登仔想香港衰,然後全部有錢人清零佢地就最開心
成個政治環境都不能同日而語
今時今日未改
係因為香港仲淨好多外匯儲備啫
但一方面外資走嘅走散嘅散
另一方面又用基建等唔同嘅方式陰乾庫房過水比大陸
收入減少,支出增加,此消彼長,嗰一日可能比你想讓中更快來臨

呢個世界冇野係冇可能
連雷曼都會爆煲嘅時候,仲有咩係1000%唔會
連步操都轉埋中式啦而家
息差咪就係回報高同低之別囉你心目中嘅回報只係「炒賣」?
我buy 你,佢講野係自己有矛盾
陳雲一早講左叫人換美金啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞