有冇人開始,feel到香港聯繫匯率可能守唔住

235 回覆
37 Like 638 Dislike
用得呢句真係無嘢好討論

啲傻仔成日講嚟懶係看透世事咁
我地唔係有國安法咩。香港冇事
佢地既歷史。當年97係佢地打退大鱷嫁
要令到聯繫匯率崩潰,講緊可能要數以10萬億計先得
樓豬: 點解我咁政治正確都咁多負皮
咪住 屌 原來去錯台 一陣去時事台出多次 嬲
97金融風暴都係呀
一個月先1000億,我諗要十幾20年後先會崩潰
香港呢幾年經濟都死死下,無息差個陣啲錢又唔走?
你點解釋你自己個觀點呀
又一件唔識出街既柒頭
真係好多經濟學家
2018 咪都加過息
Sad but true
無啦啦咁高調討論做乜
阿爺一定唔幫手
最好聯匯搞到金管局清零求返大陸幫手
咁連金融機構都正式回歸祖國
大條道理講要脫勾
五毛,拉。
1000%係咪即係肯定咁解
抵拉
明明就是港爆支爆
唔跟cctoy 者死
無知真係好可怕
首先樓豬要知道咩係聯繫匯率

https://www.hkma.gov.hk/chi/key-functions/money/linked-exchange-rate-system/how-does-the-lers-work/

金管局透過自動利率調節機制及履行兌換保證的堅決承諾來維持港元匯率的穩定。

資金流入港元: 若市場對港元的需求大過供應,令市場匯率轉強至7.75港元兌1美元的強方兌換保證匯率,金管局隨時準備向銀行沽出港元、買入美元,使總結餘(貨幣基礎的一個組成部份)增加及港元利率下跌,從而令港元匯率從強方兌換保證匯率水平回復至7.75到7.85的兌換範圍內。

資金流出港元: 若港元供過於求,令市場匯率轉弱至7.85港元兌1美元的弱方兌換保證匯率,金管局隨時準備向銀行買入港元,使總結餘(貨幣基礎的一個組成部份)減少及推高港元利率,港元匯率隨之由弱方兌換保證匯率水平回復至兌換範圍內。

然後要理解貨幣基礎的組成

https://www.hkma.gov.hk/chi/key-functions/money/linked-exchange-rate-system/components-of-the-monetary-base/

貨幣基礎的組成部分包括:

1. 負債證明書
規定指定銀行在發行紙幣時,須按港幣/美元為 7.8 的匯率向金管局交出美元,以購買負債證明書,作為所發行紙幣的支持,使在外流通的港幣皆有足夠的美元支持,相反,回收港元紙幣時,金管局會贖回負債證明書,銀行則自外匯基金收回等值美元。

2.政府發行的流通紙幣及硬幣
由代理銀行負責儲存及向公眾分發,金管局與代理銀行之間的交易也是按7.80港元兌1美元的匯率以美元結算。

3. 持牌銀行總結餘
銀行為結算銀行同業的收支及銀行與金管局之間的收支,而在金管局開設的結算戶口結餘總額,根據貨幣發行局制度的運作機制,唯一會令總結餘出現變動的情況,就是金管局因資金流入或流出港元作出相應行動。

4. 未償還外匯基金票據與債券
由金管局發行的港元債務證券,銀行可利用外匯基金票據及債券及其他合資格證券作抵押品訂立回購協議,透過貼現窗向金管局借取隔夜流動資金。

跟住睇睇數據

https://www.macromicro.me/collections/1626/hk-finance-relative/14235/hk-monetary-base

基本上,銀行結餘只係佔好少一部分,之後真係要郁到外匯儲備先返黎再講聯繫匯率係唔係已死
樓主唔該人同你搵齊資料又講解啦
睇完好pin
Cctoy: 我唔知我唔聽我唔理
資金流出聯匯快死

你係咪要幫港共吹奏?
五毛?
條友真係唔識,連今次為乜加息都未搞清楚
經濟過熱
咁易咩
樓主pin
cctoy: 外匯儲備邊度仲有咁多美金?一早俾支共穿左櫃桶底啦
Cctoy 點敢話美國唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞