【小說音樂化】YOASOBI 討論區(15)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
agree, 呢首都係我心中第一
我嘅第一反而係あの夢
仲有Encore,呢幾首都係好嘢嚟
Agger
me2 同好
loop成個鐘都得
後來新版一出簡直驚為天人
夜に駆ける/群青/あの夢/優しい彗星
我分唔到高下

仲有大正浪漫都有鐘意,連埋個360 MV簡直神作
一個演唱會大概係點樣誕生
https://lih.kg/3096060

見到隔離po講起一個演唱會嘅準備流程
話正常兩個月之前會減少出活動 一個月之前要0公開活動

睇到呢到即刻諗起上年武道館之前 佢地兩個要瘋狂上節目唱live完全想像唔到當時佢地幾辛苦幾大壓力
上年真係好chur
少擔心,幾田BB既團隊係專業既
個陣已經知道佢地一定好辛苦 依家咁既出歌節奏先係健康
我見今年milet都好chur 雖然只係間中聽佢
見佢成日上節目又好多新歌 又巡迴演出
好痴線 點頂
人地係專業樂團黎
有足夠排練時間同休息時間
唔好搵d廣告從業員黎比
除非你見到幾田BB拍麥當勞/Samsung廣告姐
普遍d 日本歌手都好少廣告咁
紅到 aimyon 咁都只係見佢得啤酒廣告
唔知係我搵唔到定咩
ikura 就淨係賣過 sony 耳機
google pixel 果d 就淨係拎隻歌去用

日本係咪靠上電視, 賣碟同開 concert 就夠食?
有料就梗係靠唱歌就賺到
個d無料既先要靠短時間廣告者
日本演員就感覺上幾多廣告
結衣 木村呢d 唔駛講啦
香川照之都好似幾多
日本演員嘅價錢好奀
女演員最高價嘅米倉涼子拍劇都只係300000yen一集
要賺錢一係密密拍chur到仆街,唔chur冇錢賺又跌曝光率,唯有接廣告

相比演員,歌手好賺好多
好多老band靠開concert俾fans捧場已經維到皮
仲未計cd銷量,串流分紅,版稅
日本演藝界史上交最多所得稅嗰個叫小室哲哉
好多一發屋都係是但一首紅咗就衣食無憂
以yoasobi近年嘅強勢,Ayase應該賺到盆滿潑滿
紅到世界各地都會播 如果有按正規交版權費嘅都
幾專業都要休息架今年呢個節奏先係正常 音樂節之前減少活動 上年年尾好明顯就係schedule塞爆曬嚴重過勞呢樣有追開ANNX應該都feel到 什至我覺得我老婆上年會漲左dd就係因為太大壓力

同埋其實佢地都仲需要時間同空間成長 上年唔少問題谷住去到武道館先一次過出曬嚟所以今年Sony肯放慢節奏真係好事休息多左 又多左時間係個人活動嘗試唔同嘅野裝備自己 期待下年會有更好嘅佢地
歌手可以靠賣歌 唔一定要出樣拍廣告 例如三原色都係廣告歌同埋日本音樂市場好大 首歌紅左嘅話版稅都夠過一世 諗起及川洋子作完Eva Op之後 齋收稅收到而家仲係年收入3000萬日元

不過呢幾年武肺+實體收皮應該都打沉左唔少人
EVA 首 op 依然係日本唱k 神曲之一
可能淨係唱k 分紅已經財自
佢地D衫其實係咪唔會補貨咖啦

好想買件狐狸TEE
同埋LOGO HOODIE
同問,我都想買
8月6邊度可以睇live
果水斷左應該冇,我最想佢出yoasobi 號果件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞