【小說音樂化】YOASOBI 討論區(15)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
又有新的演唱會片upload
https://youtu.be/sSmba3k5JZY
ikura缺少經驗 有時候都唔得嘅
加上ayase寫啲歌好痴線
相信無咩人可以輕鬆唱到Live

好耐冇接觸香港啲歌手 以前嗰啲都唔錯嘅
點解無啦啦會up番半年前既片
佢出身音樂世家
自小已經玩好多歌唱比賽
當佢練同一樣技能練足10幾20年
想唔出眾都唔得
穩定CD mode

但如果係香港
好多歌手係中學或者中學畢業後
先開始學唱歌
完全爭幾班
甚至有d組合仲標榜自己"進步"緊
老老竇竇 ikura 啲 live 真係冇咁完美喎,雖然依家係有進步過之前
如果你要拎嚟比嘅咁單單係日本國內都已經有好多 live 比佢穩定嘅歌手
同埋我覺得 YOASOBI 啲 live 比起技巧上嘅完美,佢哋嘅感染力比較吸引我多啲

至於拎香港歌手嚟比,本身類型唔同、市場唔同,我覺得唔可以咁樣類比
香港夠有好多有心做音樂創作同唱得好嘅例子啦
而且踩低其他人嚟抬高同吹奏自己鐘意嘅嘢真係好無謂
我都覺
其實真心唔駛踩香港歌手
我冇特別聽但亦唔會憎
好聽既都會聽
JPOP 本身係正野唔需要招黑

至於 live
我首推都係 aimyon
撇除佢會唔記得歌詞
其他部份真係完美
現役應該有 top 3

但如果論到d 歌本身好聽
同埋把聲好吸引我黎講
ikura 就最正
live 黎講佢唱自己作品就駕御得好好
唱 ayase 果d 就的確未完美
其實你知唔知上次開完演唱會後,
twitter 都有人話 ikura 唱歌唔夠氣,
唱功比唔上 Aimer,aimyon,milet 呢批同樣係新世代歌姬既歌手

鍾意一樣野唔洗專登扁低其他黎覺得自己真係有眼光既,
好好支持自己鍾意既野就夠啦
如果the first take 出碟就好
好想rip 出嚟聽
今年果兩個live ,頭個幾首未開聲 無CD 咁好聽,但係一唱完 唔知邊首,之後我覺得超越左CD
明眼人都知我老婆唱live仲有進步空間
佢唱歌一定係好(睇佢平時IG live/上節目)
但係一去到大場面就好易緊張唔夠氣

中意一個歌手唔代表要將佢完美化
而係要包容佢嘅缺點
抬一踩一真係好冇必要
Aimer始終聲帶傷過 唱live其實都唔係好穩定
但係Aimyon真係冇得講
雖然d歌難度唔係話好高
但係可以一個人自彈自唱曬成個演唱會 真係CLS
第二日唱到後面聲都無乜剩不過yoasobi 啲歌比起其他幾位真係消耗大好多
本身聽日就可以睇佢進步成點 好可惜
還我彗星24/48
我都係為左呢首

期待8月6演出
Fuji Rock竟然有人Cover Yasashii Suisei
幾感動 仲要係取代佢地果隊cover 好有心
岩岩睇 Fuji rock 見到呢個廣告!
https://www.youtube.com/watch?v=Ji-GhoW4HKA
原來首新歌 free free free
係用左黎宣傳 youtube premium 免費體驗
優しい彗星 好聽到痴線
個人認為呢首係Yoasobi playlist No.1
仲好聽過 夜に駆ける/群青/怪物
loop 1個鐘都唔會厭
聽TFT 優しい彗星 入坑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞