IT討論區(165) 人工低過intern點算

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
lm
小妹得intern list
冇grad job
hku 2020 mean 28k median 22k
ust 2021 mean 24k median 22.5k
cityu 2020 mean 20k

你當20,21計的話,+1年多1.5k
我不嬲有愛心

每次有人提起我做過既伏公司都係無私分享毫不保留
睇你識唔識present自己同埋吹水

利申科學園垃圾starup出黎 去過馬會做 我諗都算係大公司
btw 22下半年應該揾工低過上半年係合理
package方面唔評價 唔知依加fg行情
淨係上呢個post既我知道呢到d fg根本唔可以做普通參考

單純呢間公司我入過去做中過伏 我連佢入面咩文化點樣扮有福利再困撚住你走唔到都講哂比你知 入面多唔多ot又答到 寫到出哂黎
未計上面媽咪貼埋一兩年前其他in/做過varmeego既人中伏既心得

入面接d project垃圾到仆街 番火炭誠哥果到既講係寫大型e com野,但用既野係SAP+spring (無boot) 冷門到仆街連google都救唔到你 出左事只可以自己慢慢試同睇佢份doc

接政府project既又係用d舊野, d management又差(員工定project都係)
同埋成個SDLC 呢間野好興淨係join 一part咁, 試過比佢彈去政府project淨係做design果邊 de完就著草去第2個project
上面呢d伏野加埋 你話錢多都算 但出得20.5 低唔低我唔知 但高就一撚定唔係高

完全諗唔到要做既理由 不過人人唔同 可能佢入去做會覺得好岩自己做得開心 可以講既都講哂 唯有祝果位巴打好運
quote早兩個post我打左篇比fg搵工參考既文既其中一段

it FG岩岩出黎做野最緊要兩個勇字當頭

第一個勇係勇敢叫價,依加開到比fg既人工range實在太大,仲要唔係得某d行業某d firm出到高d既價。唔好有咩做住先呢個心態求其accept個賤價offer,你有呢個心態多數都係未做夠一年/未做到仆街食哂屎都唔敢轉工

同埋做住先再搵工係好難 因為你要番工 你邊到有失業果陣咁多時間一日見幾份工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞