古天樂做左演藝人協會會長之後都幾癲,幫左香港影藝圈唔少野

397 回覆
4787 Like 40 Dislike
冇記錯佢係2018年開始做
對上2屆係成龍,淨係識叫香港影藝人北上搵食
再對上2屆係曾志偉,連TVB都搞唔掂
佢2個又係輪流做左N屆
先唔講佢自己壇天下一2018後愈出愈多本土電影,咩翠絲﹑逆流大叔個堆
淨係藝人出事課金都一堆
契機好似係藍潔瑛過世個陣古仔有提過話幫拖,不過藍個邊婉拒左
呢單野完左古仔就開始搞籌款for出事藝人以防不時之需
所以呢幾年時不時都見佢又幫邊個比醫藥費
19年如花係深圳中左風之後都係古仔出錢比佢醫
當然唔係淨係佢比,但好似係佢發起
岩先過身既沈威19年個陣已經身體唔好都係佢幫手籌旗
之後就係2020年疫症之後
2020年因為種種原因係幾乎所有戲都停晒,呢行係個個手停口停
有個親戚既小朋友岩岩畢業出黎幾年真係灰到極點
佢個協會同香港電影工作者總會搞左個電影工作者支援計劃
D基層電影工作者每人發放$9,000元援助金
佢度9000又幾識避鋒芒,刻意唔高過正苦之前聲稱準備派既一皮野
跟住後尾就捐物資個D一大堆
成日見人話佢捐左百9幾間大陸小學,純粹想講返呢條友本身係香港都做好多野
不過應該係比較低調,唔係之次捐錢課金都有人知
所以就好似香港冇咩做過野
認真少少刮返舊聞出黎,好易睇得出佢同之前個堆演藝人協會會長幾大分別
咁多屆真係有料既,除左佢就係得梅艷芳
當然當年個開壇會長係許冠文佢都有先見既
圖都無張
Agger but not this
係呢啲
夫藥哥哥好波
到底佢點賺錢我諗極都唔明
佢唔止真人電影
連動畫都科水
佩服佢,上左位但係冇忘本,最勁佢好似有無限金錢咁去做野
用拍爛合拍片啲錢去幫香港演藝
比D link你,刨左一堆
古sir係有料既。佩服
盧海鵬做手術都係佢比錢

但香港電影都仲係好垃圾
反而覺得D膠片係係做緊自己,好似鬼馬狂想曲不知拍得幾開心
殺破狼個堆只係滿足緊佢作為一個正經演員既必經之路,但佢天職係做白卡喜劇
另外嗰兩件成龍曾志偉照計更加有錢,更加有人脈,冇心做又霸住個位都好反映嗰代人嘅思維

03年前比所以電影人都北上搵「真銀」,一下子抽空晒,你覺得香港今年叫有返D戲睇,係理所當然定點
政見唔同 但一定好過班另一班仆街
尋泰記真係白卡味出晒黎,而家佢D片冇左浸白卡味係少咁D野
今年仲踩埋入樂壇,一次過launch兩個label
真心尊敬佢份人
夠義氣
好嘢!我搵到魯公秘錄!呀好嘢!我搵埋老婆秘魯!

好撚白卡但諗起都笑到仆街
淨係捐小學已經贏左2個「大哥級」人物啦
「大哥」淨係識socall幫圈內親近既人介紹下所謂高層人脈賺更多錢
呢班人好似個個升官發達之後已經可以「功成身退」
根本由頭到尾都冇諗過長遠發展
唔講香港電影業發展同養人
古仔捐小學係幫緊大陸增加貧窮地區真正有需要既人,你唔好同我講成龍帶左D港星北上做帶貨直播係真正有需要
佢入去派下膠下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞