[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (113)

1001 回覆
4 Like 9 Dislike
打手係boutique 買最多r錶帶
早晨
收工未
忽發其想 其實某d一線尾二線品牌
想上一線
係靠突然出左一款好代表情既錶或者技術
定係marketing?
舉個例得唔得
小小睇法,除技術外都正確
再要食正個社會氣流就會成功

Rolex 好明顯係成功例子
IWC 食正飛行錶風潮,產品上都有進步
Lange 係有啲技術,都係Marketing 吹出黎,咁啱運動錶炒到太高令人卻步,但最後都係要靠Odysseus 攞噱
Tissot PRX 造到個好Product,但Marketing 廢=G9G
PAM Marketing 好強,但Product 廢=G9G
Omega Product 一直都好好,Marketing 都到位,但無氣流帶佢起飛,硬係差咁啲

技術呢家野,你睇下JLC... 上唔到上到一線係睇入門款,唔係睇高端技術,無得量產唔夠人戴都係無乜影響力。
Rolex係一線?
睇你要點樣define 咩一線二線啦
Feel 到再講落去就世界大戰

rolex 係二線上一線既例子

二線品牌一線銷量

因為歷史同製錶技術都唔係特別出眾
睇下你對一線嘅定義係乜
同埋係講緊二線晉升一線過程
無可否認係年年都係撈卡奧最好賣
三聖三甲不入

如果將一線定義為工藝技術,我諗唔需要討論,在座各位都心中有數
我純粹係以「一線」= 「唔識錶嘅大眾都覺得係好錶,理解點解值呢個價錢」 呢個概念出發
平心而論
Rolex是二線技術超超一線銷量
是錶界神話
反而我既一線係三大王 AP PP VC
好多人都係淨係會睇「一線當炒」
可以「戴住贏」

揀一隻代表到自己嘅錶最緊要,唔好理佢幾多線
聽過有人講笑咁話
錶,其實得三種
PP, Rolex, 其他

雖然係講笑,但唔係完全無道理
想知多d貓巴對Lange既睇法

因為我有比Lange既錶吸引住,無論錶面錶底(某d款),但價錢係一大考慮 因為真係貴

想係決定買唔買之前聽下大佬們既意見
世一
善堂價
入門野屌打人地high comp野(聲稱)
Bt勁有性格
除左買,唔知講乜好
聽聞bt 攞到明sell 骨餐,未求證
bt 都有骨餐咁串? Odyssey 除外, 呢隻未出已經講到明要消費過先有得排
世一都係想真正支持者先買到佢地啲正野
同埋有餐勁公道,唔似其他牌子要估估下又唔知有冇,勁良心
世一真係大家嘅福氣黎
就係唔知係咪咁串。。。
唔係串,係行得好前
仲有好多勁創新生意手法,抵佢地贏到開巷

背好佢先好入bt
骨餐有咩要食?
定係odysseus以外一律骨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞