[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (113)

1001 回覆
4 Like 9 Dislike
無翼既B仔跟

Zenith el primero. 鍾意chronograph嘅人總會聽過, 甚至可能想儲返隻. 近十年出嘅 4052 striking tenth 同 9004 0.01秒機芯當然係 chronograph機芯嘅尖啄. 但如果覺得齋 chronograph 有D悶, 真利時響佢本家400芯上面都掛上過唔同 complication: 其中最 significant 有加上全曆同月相嘅410; 有集大日曆, worldtimer, 鬧錶於一身嘅"攞你命3000" 4046, 萬年曆係名錶廠用來看門口嘅 complication, 偉大嘅真利時當然都有, 就是4003.

不過我最近買左隻就以上都不是, 係曝光率比較低, 附有年曆模組嘅 4054. (其實4003都少見, 不過萬年曆好似全部都係LE, 唔計). 錶款係 Captain Windsor 年曆.

Captain係50年代出嘅大3針 dress watch系列, 2011復刻. 今次復刻就唔只大3針咁hea:

真利時睇中左 "calendar之鬼"(我尻改的) Ludwig Oechslin響2005年為旗下MIH watch發明嘅年曆機構, 將之疊上 400系 EP, 就成了 4054. 個年曆鬼就鬼在只係用9個零件組成, 唔知你點睇, 我就覺得不可思議. 更鬼嘅係佢後來幫雅典出嘅萬年曆, 亦都係9 parts only...

講返我入手呢隻先: 2015年出品BT限定煙薰面版本.

case size話就話42, 戴上手感覺很大, 有43甚至44之感.

隻面係近排因為死俄佬學人打仗攪到爆貴嘅鈀金製...因為俄國主要出產國...死俄佬唔該快撚D收皮啦. 鈀金有種介乎platinum同white gold, 黃黃灰灰啡啡嘅色澤. 好似天生來做煙薰效果咁. 煙薰面, 咩牌子都係, 影相 never do it justice.

真利時喎, 當然會提醒你佢係一隻chronograph, 計秒同計分針都是燒藍鋼針.

至於錶底, 因為年曆module響錶面果邊, 所以底睇落都是一粒EP400的模樣. 不過都夠哂靚啦, dingding dumdum阻住我睇粒EP仲衰

LBNL, 仲有個細位都想提提, clasp用來固定果個筍位係陶瓷製, 令其更耐用.

暫時諗到咁多. 多謝收看. 有錯請指正.
星座系列,pie pan面。好東西來
多謝解答

今日仲係屋企搵到呢2隻
隻刁就唔是好清楚。certina就DS系列先出名,其他睇怕都消失響歷史嘅洪流之中
https://www.wristchronology.com/wp-content/uploads/2016/07/Certina-DS-Turtleback-White-006.jpg
隻dutor 我見錶底寫住case by rolex
Certina 呢我就真係唔識
次次都好fruitful
1888年創立,一直都係中細型廠。唯一出名少少就係六十年代出咗防水防撞嘅DS系列。而家由Swatch 擁有。唉
咁睇又係被收購而消失左
干佬大佬
高質分享文

25號要戴lange
咁多位師兄 請教下想入手vc patrimony/traditionnelle d 入門款係咪都要排架?還是walkin都有貨

開始睇錶同入咗錶post都有2/3年,一直都心屬Navitimer,打算開返關去日本玩嘅時候入手人生第一隻
點知女朋友俾咗個大驚喜我,偷偷地訂咗隻冰藍面
咁大個仔都未試過咁感動
好羨慕
今日已經好曬
巴打下次偷偷訂隻Cartier 回敬佢
好型
刁搣好靚,lunaire 好吸引巴打好有愛
可以佢唔多鐘意方形錶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞