單程機票去唔去到英國?

211 回覆
6 Like 81 Dislike
買張 refundable 既單程回程機票未得
多謝絲打提醒
我諗已經冇乜好再講
經過呢個禮拜,就呢個問題睇咗百幾條comments都有哂大致方向

你話我係咪好驚入唔到境/上唔到機
咁我又唔驚,因為我正正常常
頂多咪即場買去法國嘅巴士飛
冇乜大不了

其實最主要嘅原因我未講
因為我有嘅係時間
我呢啲low budget traveler(即係窮L)
加上我呢類Backpacker嘅旅行態度
好唔鍾意將所有嘢定死
又或者plan好哂
特別係回程日期
我鍾意玩夠先返
到時唔好運嘅
咪唯有買return ticket

不過,
即使我證明會買£25巴士去法國
就算我成功入到境
如果最後我冇去到法國
佢地個系統記錄會知
會覺得我講大話好麻煩

本來我真係會法國一星期
所以點都會去
但麻煩位就嚟
法國搭巴士返翻uk果陣
又要經多次border force
第一次就話有onward去法國證明
第二次返uk果陣冇onward/leave 證明
可能又會好麻煩

啲人叫我買可以改嘅return
其實係最嘅折衷方法
但你知啦
香港啲政策咁濕9
D酒店又咁難搶
改一次又要加錢
我朋友個朋友試過就嚟6個月要leave uk嘅時
撞正香港熔斷
最後點解決就未問
難得三年冇去旅行
呢啲嘢加埋一齊搞到我好困身

總結由頭到尾都係因為我想玩得自由啲
盡興啲,鬼叫我窮,自己搵錢唔係自己洗
儲錢都好辛苦,聽聞uk border force係嚴謹
咁我會落足心機砌好份表,希望到時順利,可以開開心心呼吸下新鮮空氣啦
唉,我一定要10月走
好難儲夠錢俾我做無謂嘅行政費用
我坐廉航冇得免費改
你都係HKSAR Visa-Free?
入境果時有冇問你咩?
佢地nice 唔 nice
吸收咗好多旅行知識同各位嘅經驗
多謝大家
臨飛過去前兩三日用信用卡買,信用卡未咁快要你找數啦
吓,乜而家英國仲要入ukvi咩
好彩你放上黎開po問,建議你搵返呢到嘅真地勤問下算啦

你問扮嗰啲,分分鐘佢連covid前去邊度旅行一定要有rtn ticket都答唔出
我覺得入境先難
個準則就淨係驚你逾期居留嘅
但係你係窮撚 仲要住人哋屋企
即係可以住足半年
仲可以寄晒啲家當去朋友屋企
仲分分鐘山窮水盡要打黑工
你如果本身冇返工就仲衰

同人哋住貴酒店嗰啲旅客唔同
你book五星級酒店嘅 唔驚你打黑工之餘
你book少一日五星級酒店 都未必瞓得慣啦
預你酒店期完就會返
要玩多兩日都係有限時間
斷估你都唔會話有錢到住足半年 冇錢搞visa

你起碼個profile要俾到個officer解釋到 呢條友唔似會逾期居留
而家仲要咁多香港人喺英國
如果你本身唔合資格去英國 你係可以好大誘因想過去 去跟朋友親人之類

我覺得唔值得搏囉
明呀,即使有return,就算申請埋visa都好
佢地都可以因為我一個跡象引起懷疑,可以烹我走。所以最後真係睇我造化,點樣同佢解釋成個trip靚靚仔仔,例如同佢解釋知道逾期逗留嘅嚴重性。雖則有fd屋企住下,我會去蘇格蘭,唔會去下蘇格蘭一個禮拜又返London,會通街跑,行哂成個北部先返fd屋。

最尾唔明,你意思officer 會覺得我係香港人,冇BNO資格移民英國,會好恨過嚟英國生活,但懷疑我好有可能借朋友間屋非法逗留?
唔係一個跡象 係你成個profile都似會逾期居留
仲要話係窮撚
仲要有朋友可以收留你嗰隻
你講個行程都未必有用 反而show酒店booking嗰啲實在啲嘅嘢會好啲

下面係講
原本拎住香港passport嘅人 唔係窮國過嚟
冇咩誘因要留低做黑工
但香港差咗 好多人想走 全世界都知
咁想走嘅話 梗係搵返有識人嘅地方最易
所以偷去英國都唔奇
即係應該會比兩年前嚴咗

而且 我唔知防疫措施係咪個好嘅原因
夠半年 因為防疫措施 返唔到香港
都唔代表你可以留喺英國
原本買return ticket就係確保你返去到
所以唔關佢事 你到時可以去其他國家又好點都好 總之唔可以留英
即係你點都要有ticket離開英國
到時上嚟同大家update
呢排唔再諗呢啲無聊嘢住
努力儲錢
去旅行最忌同border講你住朋友屋企
人地最想睇既係你張回程機票同酒店booking confirmation.有唒呢兩樣野加你個樣正正常常,識得答你係黎tourism,已經輕鬆入境
home office
www.gov.uk
Thx,前日問咗了
等覆,但我預佢都係答果味嘢
因為人人背景唔同,不過我都盡量將我個情況講俾佢聽
唔好
你買左來回唔坐個回程嘅話
一係賠錢
一係俾人永久black list
唔識唔好水人
原來係樓主on9
我get錯左你意思
自隊一打 sor
搭單一問 如果我7月用旅遊簽證入境英國 8月飛荷蘭/其他歐洲國家 玩完可唔可以再用旅遊簽證入境多次英國?
officer 得鬼閒睇你份嘢
要練 oral 啦
煲下Youtube先
其實佢有咩方法知?

同航空公司嘅電腦link 咗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞